image

Dansite Nedir?

Dansite madde yoğunluğunu ölçmek anlamına gelirken, idrar dansite testi de, su ile yoğunluğu dikkate alarak idrar yoğunluğunu belirlemeyi içerir. Dansite değeriniz, idrarınızın ne derece yoğun olduğunu gösterirken, ortaya çıkan değer ile böbrek hastalıkları ve dehidrasyon tespiti yapılabilir. Çok yüksek dansite değeri böbreklerin işlevsel olarak çalışmadığı ve yeterince su tüketilmediği işaret ederken düşük dansite değeriyse kişinin çok sıvı tüketmesi ve sıvı tüketmesine neden olan susuzluğun altında yatan bir hastalığın habercisi olabilir.

Dansite Testi Neden Yapılır?

Böbreklerin ana görevi vücuttaki kanı filtrelemek ve normal elektrolit seviyesini korumak olarak bilinir. İdrardaki yoğunluğu ölçmeye yarayan idrar dansite testi ise vücudun su dengesini, idrar konsantrasyonunu, böbreklerin fonksiyonunu ve nasıl çalıştığını anlamak için uzman doktor tarafından istenir. Muayeneyle birlikte doktor aşağıdaki belirtilere sahip olmanız durumunda idrar dansite testini ister.

·         Kalp yetmezliği

·         Şok

·         Diyabet

·         Dehidrasyon

·         Böbrek yetmezliği

·         İdrar yolu enfeksiyonu

Bu belirtilerin ışığında doktor tarafından idrar dansite testi istenir ve böbreklerin nasıl çalıştığı kontrol edilir.

İdrar Dansite Testi İçin Nasıl Bir Hazırlık Gerekir?

İdrar spesifik gravite testine hazırlanmak için yapılacak birkaç basit uygulama vardır. Test öncesinde doktor, hastadan bazı ilaçları, özellikle sükroz içerenleri, kesmesini isteyebilir. Spesifik gravite testi yapılırken idrarın içerisinden ışık geçirildiğinden tetkik öncesi idrar rengini değiştirebilecek besinler tüketilmemelidir. İdrar rengini değiştirebilecek besinler şu şekildedir:

·         Pancar

·         Böğürtlen

·         Bakla

·         Havuç

·         Ravent

Tetkik öncesindeki günlerde, farklı işlemler için damar yolundan (intravenöz, IV) renkli boya alan kişiler de bu durumu doktora bildirmelidir. Bu durumda doktor idrar spesifik gravite testini başka bir güne erteleyebilir.

İdrar Dansite Testi Sonuçlarının Yorumlanması

Hem idrar tahlili içinde hem de ayrı olarak yaptırılan dansite testinin sonuçları bazı olası hastalıklar konusunda fikir vermesi açısından önemlidir. Ortaya çıkan değerler sonrası gerek dansite düşüklüğü gerekse dansite yüksekliği değerleri şeker hastalığı, dehidrasyon (vücudun susuz kalması) böbrek hastalıkları ve kalp yetmezliği konusunda daha dikkatli olunması gerektiğinin sinyalini verir.

Yaptırılan idrar dansite testinde normal değer aralığı 1.002-1.030 aralığında kabul edilir. Aslında bu durumda böbreklerin sağlıklı çalıştığının bir göstergesidir. Bu değerlerin altında veya üstünde belirlenen sonuçlar için farklı değerlendirmeler yapılabilir.

Dansite Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Neden olur?

Vücutta dansitenin normal referans aralığı 1.002-1.30 arasındadır, buradaki taban referans değer olan 1.002’in altında olması dansite düşüklüğü olarak kabul edilirken, yaygın nedeni ise aşırı su tüketimi olarak kabul edilmektedir. Yoğun susuzluk hissi nedeniyle aşırı su tüketimi yapılıyorsa bu şekersiz şeker hastalığı belirtisi olabilir. Bunun dışında dansite düşüklüğünün genel nedenleri şunlardır:

·         Böbrek yetmezliği

·         Şekersiz şeker hastalığı (Diabetes insipidus)

·         Yoğun sıvı tüketimi

·         Böbrek tübül hücrelerinde hasar

·         Kandaki düşük sodyum seviyesi

·         Şiddetli böbrek enfeksiyonu

Dansite Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Neden olur?

İdeal değer aralığı 1.002-1.30 aralığında kabul edilen dansite değerinin 1.30 üstünde olması dansite yüksekliği olarak kabul edilirken, bu da böbreklerinin sağlıklı çalışmadığının ve vücudun susuz kaldığının bir işaretidir. Bu rakam ne kadar yüksek çıkarsa vücut o kadar susuz kalmış demektir. Vücudun susuz kalması sonucu idrar renginin koyulaştığı da görülür. Ayrıca yüksek dansite değeri idrarda fazladan maddelerin bulunması anlamına da gelir. Bu maddeler şöyle özetlenebilir:

·         Glikoz

·         Protein

·         Bilirubin

·         Kırmızı kan hücreleri

·         Beyaz kan hücreleri

·         Kristaller

·         Bakteri

Aşırı dehidrasyonun (susuz kalınması) dışında dansite yüksekliğine neden olabilen hastalıklar şunlardır:

·         Kanda ortaya çıkan fazla maddeler

·         Böbrek hastalığı

·         İdrar yolu enfeksiyonu

·         Addison hastalığı (Adrenal bezlerin yeterli hormon üretmemesi)

·         Kalp yetmezliği

·         Şok

·         İdrarda şeker (Glikoz)

·         Böbrek arterinin daralması

Dansite testi dışında arasında idrar PH testleri, hemoglobin ve keton testleri bulunur. Tüm bu testlerin analizleri idrar ve böbrekte meydana gelen değişimler konusunda daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Dansite Testi Yan Etkileri Var mı?

İdrar dansite testi, sadece idrar yapılmasını gerektirdiği için herhangi bir risk ve tehlike oluşturmaz. Sadece idrar yolu enfeksiyonu varsa idrarda yanma veya ağrı yaşanabilir. İdrar yaparken daha şiddetli ve rahatsız eden sorun yaşanılırsa uzman bir hekime danışılması tavsiye edilir.

İdrarda dansite normal değeri nedir?

İdrarda ortaya çıkan dansite değeri 1.002-1.030 aralığında olmalıdır.

Dansite kaç olursa tehlikeli?

Normal değer aralığı 1.002-1.030 olması gereken dansite değeri, düşük veya yüksek olduğunda böbrek hastalığı veya dehidrasyon gibi problemleri ortaya çıkarabilir. Daha detaylı değerlendirmeler uzman doktor tarafından yapılmalıdır.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *