image

Pakistan, Özbekistan ve Afganistan, Trans-Afgan Demiryolunun inşasına ilişkin ortak bir protokol imzaladı.

Afganistan'ın İslamabad Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, protokol üç ülkenin çalışma grubu toplantısının ardından Pakistan'ın başkenti İslamabad'da imzalandı.

Demiryolunun güzergahı Özbekistan'da Tirmiz, Afganistan'da Mezar-ı Şerif ve Logar'dan geçerek Kurram bölgesindeki Harlaşi sınır noktasında Pakistan topraklarına ulaşacak.

Pakistan Demiryolları Bakanlığı, üç ülkenin demiryolu hatlarının birbirine bağlanması ve bu hatlar üzerinden yolcu ve yük taşımacılığının sadece katılımcı ülkeler arasındaki bölgesel, transit ve ikili ticareti kolaylaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomik kalkınmalarını sağlayacak ve bölge halklarının bağlarını güçlendireceğini bildirdi.

Öte yandan Pakistan, Afganistan ve Özbekistan da projenin erken uygulanması için teknik çalışmalar ve finansman kaynakları için bir yol haritası üzerinde anlaştılar.

Özbekistan, Afganistan'dan geçen 760 km'lik demiryolunun, malların Pakistan'a teslim süresini yaklaşık beş gün azaltacağını ve nakliye maliyetlerini en az yüzde 40 oranında azaltacağını tahmin ediyor. 6 milyar dolara varan projenin 2027 yılı sonuna kadar tamamlanacağı, 2030 yılına kadar trenlerin Trans-Afgan Demiryolu boyunca yılda 15 milyon tona kadar kargo taşıyabileceği varsayılıyor.

Yeni demiryolu güzergahı, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerine mal ihracatı için AB ülkeleri, Rusya, Özbekistan ve Afganistan'ı Umman Denizi'ndeki Pakistan limanlarına bağlayacak. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *