image

İnşaatlarda çalışan işçilere çalışma esnasında alınması gereken tedbirler konusunda uyarılarda bulunan İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Hasman, kişisel ve çevresel önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

İnşaatlarda ölümlü kazaların yüzde 99’unun yüksekten düşme sonucu olduğunu belirten Hasman, inşaat yükseldikçe alınması gereken önlemlerin ehemmiyetinin daha çok olduğunu ifade etti. 

İnşaatlarda tehlike sınıflandırılmasında çok tehlikeli sınıfa giren işletmeler olduğunu ifade eden Hasman, "İş sağlığı güvenliği açısından madenler gibi, büyük kimya fabrikaları gibi çok tehlikeli işletmeler, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işletmeler var. En çok dikkat edilmesi gereken, en çok önlem alınması gereken işletmeden bir tanesi. Ülkemizde gerçekten şu anda inşaat cenneti diyebiliriz. Her yerde inşaatlar, her yerde binalar yapılıyor. İnşaatlarda ne gibi önlemler alınabilir? Öncelikte kişisel koruyucu donanımlarla başlayan bir önlem alınması gerekiyor. Bunlar nelerdir? Kişinin kullanmış olduğu baret, emniyet kemeri, reflektörlü yelek gibi bu tür kişisel koruyucu alanları kendine vereceğiz. Birde yapılan şantiyede alınması gereken fiziki önlemler var. Bunlar da nedir? Mesela merdiven boşluklarında balkon kısımlarında korkuluklar yapılmasıdır. Yani inşaat yükseldikçe bunlarla ilgili korkulukların yapılması, bunlarla ilgili de çevresel düzenlemelerin yapılması gerekiyor. İnşaatlarda alınacak önlemler, mesela bazı işletmeler teknolojinin son imkanlarını da kullanıyorlar. Buralarda güvenlik ağları kullanılıyor. Yoyo dediğimiz gelişmiş paraşüt tipi emniyet kemerleri kullanılıyor. Çalışanların üzerinde kullanılan baret gibi bunların da farklı farklı kalitede olanları var.” dedi. 

“Ölümlü kazaların yüzde 99'u yüksekten düşme ile oluyor”

Hasman, “İnşaat ilerledikçe, temel atıldıktan sonra kalıbı ve sıvası yapıldıktan sonra ileriki aşamalarda sıhhi tesisat ile ilgili önlemler, elektrik işleriyle ilgili önlemler alınması gerekiyor. İşyerinde kaçak akım röleleri olması gerekiyor. Kabloların ortada olmaması gerekiyor. İnşaatlarda en büyük sıkıntı ve başımıza gelen yüksekten düşünme olaylarıdır. Yaşadığımız sıkıntılı süreçlerin en büyüğü yüksekten düşmeler. En çok yüksekten düşme ile ilgili kaza oluyor. Onun haricinde çok fazla kaza olmaz. Kesme ve kopma olayları çok istisnadır. Ama ölümlü kazaların yüzde 99'u inşaatlarda, yüksekten düşme ile oluyor. Buna has önlemler alıyoruz. Dediğim gibi emniyet kemerleri, yaşam hattının kurulması, ankraj noktalarının belirlenmesi gerekir.” şeklinde kaydetti.

“Çalıştıkları ortamın sağlıklı ve güvenli bir ortam olması gerekiyor”

İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Cengizhan Hasman

İşçilerin sadece inşaat konusunda değil diğer konularda da genel haklarının olduğunu belirten Hasman, “İşçilerin hakları nedir? Çalıştıkları ortamın sağlıklı ve güvenli bir ortam olması gerekiyor. Bunun için de alınması gereken tüm önlemleri kanuna göre işveren veya işveren vekili alır. Beslenmeden tutun, az önce bahsettiğim kişisel donanımların temin edilmesine, işyerinde fiziki iş sağlığı güvenliği önlemlerin alınmasına, risklerin belirlenmesine ve bu risklerin ve tehlikelerden sonra iş güvenliği uzmanlarından hizmet alınarak risk analizlerinin, acil eylem durum planlarının hazırlanması. Yani sadece inşaat ile alakalı değil mesela bir deprem anında inşaatta neler yapılabilir, bir sel de bir yangın durumunda neler yapılır bunlarla ilgili eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Yani buradaki temel hakları eğitim almaları öncelikle sonra da eğitim aldıktan sonra da oluşabilecek tehlikelere karşı, mevcut risklere karşı fiziki önlemlerin alınması.” ifadelerini kullandı. 

“İşçilerin kendilerine verilen eğitimlere uymaları gerekiyor”

Son olarak Hasman, “Eğitimleri de iş sağlığı güvenli uzmanları, işyeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri veriyorlar. İlk yardımdan hijyene, çalışanların yasal hak ve yükümlülüklerinden kullandıkları kişisel argümanları nasıl kullanacaklarını, kullandıkları makina ve ekipmanların periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığı, bu makinayı kullanırken ergonomik olup olmadıkları noktasında çalışmaları işveren profesyonel ile beraber yapması gerekiyor. Tabi bir de çalışanların başka hak ve yükümlülükleri de var. Ne gibi? Bu işverenin vermiş olduğu kişisel koruyucu donanımları kullanacaklar, işyerini kurallarına uyacaktır, kendilerine verilen eğitim çerçevesinde hareket edecekler, iş güvenliği ilgili bir risk gördüklerinde bunu ilgili amirlerine ve yahut ta iş güvenliği uzmanlarına bildirecektir. Başlarına da kaza geldiği zaman zaten bununla alakalı devletimizin yapmış olduğu çalışmalar, hazırlamış oldukları mevzuatlar, yönetmelikler ve kanunlar var zaten. Yani başlarına gelen kazalarda alabilecekleri tazminatlar gibi birçok husus var. İşçilere verebileceğim son tavsiye, kendilerine verilen eğitimlere uymaları gerekiyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *