image

Anız yangınlarının kentimizi yaşanmaz hale getirmesine tepki gösteren SAĞ-ÇEV, yetkililerden daha etkin olmalarını istedi.

                Hububat hasadının bitimiyle beraber tekrar başlayan anız yakmaların bir türlü bitmediğini belirten Sağlık ve Çevrecilik Derneği(SAĞ-ÇEV) yönetim kurulu yaptığı açıklamada, “ Mevcut durum, yapılan onca uyarılara rağmen vatandaşların anız yakmaktan vazgeçmediğini gösteriyor. Anız yakmanın çevreye, insan sağlığına hayvanlara hatta o toprakta yetişen ürüne bile zararları ortadayken çiftçilerin anız yakmaya devam etmelerini doğru bulmuyoruz. Çiftçilerimizin bu konuda daha duyarlı olmalarını, az bir menfaat için bu denli büyük zararlara sebep olmamalarını ve yapılan uyarılara kulak vermelerini istiyoruz.” Dedi.

YETKİLİLERE ETKİN OLUN ÇAĞRISI

Zararları faydasından çok  olan böyle eylemlerin son bulması için yetkililerin de daha etkin olmalarını istiyen SAĞ-ÇEV,” Bu amaçla: Çiftçilerde yerleşmiş kanaat halini almış olan ‘’Anız yakmanın ürün için faydalı olduğu’’ düşüncesi, doğru bilgilerle değiştirilmeli, anız yakmanın ürüne, çevreye ve tüm canlılara verdiği zarar bire bir çiftçiye anlatılmalıdır. Çiftçilerimiz iyi bir eğitimden geçirilmelidir. Bu amaçla uzman heyetler kurulmalı ve bu heyetler gerekirse birebir çiftçileri gezmelidir. Belirli aralıklarla da çiftçilere yönelik seminer ve toplantılar yapılmalı ve bütün çiftçilerin katılımı sağlanmalıdır. Sadece basın açıklamaları yapmak ile anız yangınlarının önünün alınacağını düşünmüyoruz.   Çiftçinin anızını yakmasındaki en önemli faktörün zamandan kazanmak ve masraftan kaçınmak olduğuna göre, yetkililer de bu konuda çiftçilere destek olmalı, sap kırma makineleri temin etmede kolaylıklar sağlamalıdır.” İfadelerini kullandı.

CAYDIRICI CEZALAR VERİLSİN

Anız yakmakta ısrar edip bütün bir halka çok büyük zararlar veren kişilere çok ciddi cezalar verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Her şeye rağmen anız yakmaya devam ederek çevreye ve canlılara zarar vermeye devam edenlere yönelik ağır ve caydırıcı cezalar verilmelidir.”denildi. Vedat Aydın

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *