image

Başbakan Vekili Mevlevi Abdulkebir, Birleşmiş Milletler Afganistan İşleri Özel Koordinatörü Feridun Sinirlioğlu ve beraberindeki heyet ile başkent Kabil'de bir araya geldi.

Sepidar Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede konuşan BM Koordinatörü Sinirlioğlu, Afganistan'daki savaşın artık sona erdiğini, İslam Emirliği'nin tüm ülkeye hâkim olmasının üzerinden iki yıl geçtiğini, bu süre içerisinde barış ve istikrarın tesis edildiğini söyledi.

Uluslararası toplumun İslam Emirliği ile iyi ilişkilere kurmak istediğini aktaran Sinirlioğlu, "İslam Emirliği, tüm dünyanın memnuniyetle karşıladığı güvenlik, yolsuzlukla mücadele ve uyuşturucu alanlarının tasfiyesi konularında önemli mesafe kat etti ve bu faaliyetleri yakından takip ediyor." ifadelerini kullandı.

BM Özel Temsilcisi Sinirlioğlu, bölgedeki stratejik konumu ve büyük bölgesel projelerin hayata geçirilmesinde Afganistan'ın önemli bir role sahip olduğunu, bu nedenle Afganistan'da iç istikrar ve güvenliğin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

İslam Emirliği'nin, Birleşmiş Milletler'in Afganistan'daki rolüne saygı duyduğunu ve dünya ülkeleriyle bağlarını güçlendirmek istediğini aktaran Başbakan Vekili Mevlevi Abdulkebir ise, Afganistan'daki olumlu değişiklikleri kabul eden tarafları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Afganistan'ın Birleşmiş Milletler'in ilk aktif üye ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan Abdulkebir, gelecekte de ülkelerinin menfaatleri doğrultusunda bu örgütün kararlı ve aktif bir üyesi olmak istediğini kaydetti.

Abdulkebir, İslam Emirliği'nin dünya ile karşılıklı saygı çerçevesinde olumlu bir etkileşim kurmak istediğini ve Birleşmiş Milletler'in bu etkileşimin önünü açmasını umduğunu söyledi.

Hükümette farklı etnik gruplara mensup insanlara yer verilmediği eleştirilerine cevap veren Abdulkebir, "Mevcut sistemde Afganistan'ın her aşiretinden ve vilayetinden insan yönetimin üst ve alt kademelerinde çalışıyor. Ülkesine bağlı, alanında uzman insanları kadromuza yerleştirmeye çalışıyoruz." dedi.

Son olarak Mevlevi Abdulkebir, İslam Emirliği'nin, hiç kimsenin Afgan topraklarını başkalarına karşı kullanmasına izin vermeyeceklerinin altını çizerek bu konuda ortaya atılan asılsız iddiaları şiddetle reddettiklerini söyledi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *