image

“TOPRAKLARI ÇÖLLEŞEN ÜLKELERİ FELAKETLER ZİNCİRİ BEKLİYOR”

Birleşmiş Milletler’in, 1994 yılında aldığı kararla, 17 Haziran tarihini "Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü" olarak ilan ettiğine dikkat çeken Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi, yine toprak yaşamın vazgeçilmezidir diyoruz. Toprakları çölleşen ülkeleri felaketler zinciri bekliyor. Toprakları çölleşen ülkeleri bekleyen en önemli ve kaçınılmaz tehlike; işsizlik, yoksulluk, susuzluk, açlık ve göçtür. Bilim insanlarının yaptıkları uyarılar ciddiye alınmalı, çölleşmeye sebep olacak bütün unsurlarla mücadele edilmeli, bunun için politikalar geliştirilmelidir” dedi.

Argunağa, şöyle konuştu: “Son Rusya Ukrayna savaşı insanlık ailesine tarımın ve gıdanın önemini acı gerçeklerle gösterdi. Toplumsal barışın topraktan geldiğine inanıyoruz. 2001 yılından beri Batman’da etkin şekilde çevre ve doğa mücadelesi veren ve daha yaşanabilir bir Batman için çabalayan derneğimiz, çölleşmeyi, yoksulluğun nedenleri ve sonuçları açısından önemli bir faktör olarak değerlendirmektedir. Bu nedenle hep birlikte geleceğimize sahip çıkmamız, toprağımızı korumamız gerekmektedir. Çölleşme, kuraklık, toprak erozyonu ve çoraklaşma gibi arazi bozulum faaliyetlerinden kaynaklı olarak dünyamızda bir milyardan fazla insanımız doğrudan ve dolaylı olarak olumsuz etkilenmektedir. Bu ciddiye alınması gereken bir durumdur. Verimli topraklar yapılaşmadan korunmalı, konut, sanayi ve turizm amaçlı yatırımlar için kullanılmamalıdır. Organik tarım gibi toprak ekosistemine uygun uygulamalar teşvik edilmeli, toprağın yapısını bozacak, verimini azaltacak ve çevre kirliliğine neden olacak uygulamaların önüne geçilmelidir.”

“ORMANLARIMIZ GELECEĞİMİZİN SİGORTASIDIR”

Argunağa, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ormanlarımızın geleceğimizin sigortası olduğunu da belirterek, şunları söyledi: “Ülkemiz, bölgemiz ve Batman kırsalındaki ormanlarımız sürekli olarak yangın tehditleri altındadır. Ormanlarımızı yitirdiğimizde verimli topraklarımızı da, geleceğimizi de kaybedeceğiz. Topraklarımızın ve geleceğimizin güvencesi olan ormanlarımızın yangınlardan korunması ve özellikle şimdiye kadar ihmal edilen bölgemiz ve kentimiz kırsalındaki olası orman yangınlarına karşı havadan müdahale için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Dernek olarak 2023 yılını ‘Su Yılı’ olarak ilan ettik. Bölgemizde hatalı tarım sulamasından kaynaklı olarak yaşanan erozyonunda en verimli topraklarımızı kaybediyoruz. Tarım Bakanlığı ve İl müdürlüklerinin gerekli adımları atmaması ve toplumumuzun da çevre bilincinin yeterince gelişmemesi nedeniyle aşırı ve bilinçsiz su tüketimi olmakta, hatalı sulama ve yanlış tarım uygulamalarıyla su kaynaklarımızı hızla tüketmekteyiz. Su kaynaklarımızı koruyalım ve topraklarımızı verimli kullanalım. Birinci sınıf tarım arazilerimizin amacı dışında kullanılmasına izin vermeyelim. Gelecek nesillere, çocuklarımıza çölleşmiş bir ülke bırakmak istemiyorsak, toplum olarak çölleşmeye karşı verilen mücadelede yerimizi alalım. 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü vesilesiyle karar vericileri etkin tedbirler almaya, herkesi duyarlı olmaya, parayla asla satın alınamayacak toprağa sahip çıkmaya davet ediyoruz." EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *