image

Geçtiğimiz mart ayı itibariyle çekilen kura sonuçları neticesinde bu yıl kuraya katılan 2 milyon 426 bin 114 kişiden 83 bin 430 kişi Diyanet’in açıkladığı takvime göre 30 Mayıs-22 Haziran tarihleri arasında kutsal topraklara gidecek.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, haccın önemine değinerek gidecek hacı adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Hac, Allah’ın (Celle Celaluhu) rızasını kazanma, vermiş olduğu sağlık, zenginlik nimetlerinden dolayı şükretmek ve Allah’a (Celle Celaluhu) yakınlaşmak için yapılan bir ibadet olduğunu aktaran Bircan, Hac ibadeti dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan, dilleri ve ırkları farklı olan Müslümanları aynı amaç doğrultusunda bir araya getirdiğini hatırlattı.

Bircan, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ilk hac kafilemizi Türkiye’den 30 Mayıs 2023 tarihinde bir törenle İstanbul Haremden Hareme uğurladık. İlk kafilemiz 30 Mayıs’ta çıktı. 22 Haziran’da da en son kafilemiz Arabistan’a gitmiş olacak. Hac ibadetinden sonra ilk kafilemiz ise 3 Temmuz’da Türkiye’ye dönüş başlayacak. Son kafilemiz yaklaşık 22-23 Temmuz gibi Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz.” dedi. 

“DİN GÖREVLİLERİ VASITASIYLA KAFİLELER HALİNDE KUTSAL BELDELERE GİDECEK OLAN VATANDAŞLARIMIZI EĞİTMEYE BAŞLADIK”

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü çalışmaları hakkında da bilgi veren Bircan, “Hac organizasyonumuzun startını Sayın Başkanımızın 9 Ocak 2023 tarihinde Cidde’de Hac ve Umre Bakanlığıyla yapmış olduğu toplantıda startını vermiştik. Kotamız 83 bin 430 olduktan sonra biz hemen üst kurulumuz olan Bakanlıklar arası Hac ve Umre kurulumuzu topladık ve 2023 haccı ile alakalı bir takım kararlarımızı almıştık. Asrın felaketi olan depremi yaşadık. Deprem sebebiyle normalde 15 Temmuz’da çekilmesi gerekirken kuramızı 8 Mart 2023 tarihinde çektikten sonra kurada ismi çıkan hacılarımız kayıtlarını yapmaya başladılar. Bu süreçte biz Hac ve Umre Genel Müdürlüğü olarak her bir hacımızı eğitimine son derecede önem verdik. İllerde il müftülerimiz, ilçe müftülerimiz, vaizlerimiz ve imamlarımız vasıtasıyla kafileler halinde kutsal beldelere gidecek olan vatandaşlarımızı eğitmeye başladık.” ifadelerine yer verdi.

“HACI ADAYLARIMIZ KALBEN ZİHNEN FİKREN HACCA ODAKLAMALARINI İSTİYORUZ”

Türkiye’den 2023 yılında kaç hacı adayının hacca gideceğiyle ilgili bilgi veren Bircan, şunları aktardı:

“Bu seneki planımız ülke nüfusumuzun binde biri olan 83 bin 430 vatandaşımızı götürmeyi planlıyoruz. Şu an itibarıyla bu sayımızın hemen hemen yüzde 99’u tamamlandı. Kayıtlar bitti. Artık bu saatten sonra hacılarımız artık kendilerini ibadete verecekler. Artık kalben zihnen fikren hacca odaklamalarını istiyoruz.”

“HACI ADAYLARIMIZDA KUTSAL BELDELERE GİDERKEN TAM BİR DONANIM HALİNDE GİTMELERİNİ İSTİYORUZ”

Haccı adaylarının kutsal beldede yapması gerekenlerle ilgili bilgi aktaran Bircan, “Hacılarımız o kutsal beldelere giderken öncelikli olarak bir takım okumalar yapmalarını istiyoruz. Hac ile alakalı videolar, başkanlığımızın eserleri var. Diyanet TV’de ‘Hac Yolculuğu’ belgeseli var, genel müdürlüğümüzün youtube kanalında Arafat, ihram, Kâbe-i Muazzama ve Mekke ile alakalı birçok teferruat var. Bunları öncelikle okumalarını ve incelemelerini istiyoruz. Hacumre.diyanet.gov.tr adresinde hacca dair bütün materyaller haccı adaylarımız ulaşabilirler. Hacı adaylarımız da kutsal beldelere giderken tam bir donanım halinde gitmelerini istiyoruz. Her bir kafilede bir kafile başkanımız 40-45 kişiden sorumlu bir din görevlimiz ve yine her kafileye bayan irşat görevlisi veriyoruz ki bu görevlilerimiz hacılarımızla beraber İstanbul Havalimanından Mekke-i Mükerreme’ye Medine-i Münevvere’ye giderek onların hizmetinde olup haccı en güzel şekilde yapmalarına vesile olacaklar.” şeklinde konuştu.

HACI ADAYLARI NELER YAPACAK?

Hacı adayların yapacakları ibadetleri ve vazifeleri sırasıyla anlatan Bircan, şunları söyledi:

“Hacı adaylarımız Türkiye’den giderken eğer yolculuğu Cidde Havalimanıysa İstanbul’dan veya Türkiye’deki herhangi bir havalimanından ihrama girecek. İhrama girdikten sonra Mekke-i Mükerreme’de Kâbe-i Muazzama’nın etrafında bir tavaf edecek. Umre Sayı yapacak. Akabinde tıraş olduktan sonra Arafat gününe kadar orada zikir, ibadet ve Kur’an ile meşgul olacak. Daha sonra Zilhiccenin 8’nci günü olan Arafat gününden bir gün önce olan günde artık 83 bin hacımızı Arafat’a intikale başlayacağız. Hacılarımız Mekke-i Mükerreme’deki otellerinde hac ihramına girecekler ve zilhiccenin 9’ncu günü (Arafat günü) o meydanda mahşeri meydanda bulunacaklar. Artık kendilerini Cenabı Allah’a affettirecekler ve Cenabı Allah’tan bağışlanma dileyecekler. Daha sonra Müzdelife vakfesi, şeytan taşlama yapılacak. Tekrar otelle gelecekler akabinde ziyaret tavafı ve en sonunda veda tavafıyla hac ibadetleri sona erecek.” 

“KUTSAL BELDELERE GİDİNCE MEDİNE-İ MÜNEVVEREYE GİTMEDEN OLMAZ”

Hacca gidenlerin Medine-i Münevvere'ye de ziyaretlerinin söz konusu olduğunu belirten Bircan, “Bizim kültürümüzde bir kimse kutsal beldelere gidince Medine-i Münevvere'ye gitmeden olmaz. Ya hac öncesi ya hac sonrası vatandaşlarımız Medine-i Münevvere'de 4 gün kalarak Allah Resulü ‘nün (Sallallahu Aleyhi Vesellem) yanında olacaklar. O’nun yanında namaz kılacaklar. O’na bol bol salat ve selam getirecekler. Medine’de bulunan Uhut, Hendek, Yedi Mescidler, Baki Kabristanı, Kuba Mescidi gibi Peygamber Efendimizin zamanındaki o ziyaret yerlerini gezecekler ve oralardan ders almaya çalışacaklar.” şeklinde belitti.

Son olarak Bircan, “İnşallah hacı adaylarımızın çıkmış oldukları bu yolculuğu hayırlar getirmesini hacılarımızın salimen gitmelerini galimen dönmelerini Allah’tan niyaz ediyorum. İnşallah hep beraber Arafat’ta, Mekke-i Mükerreme’de ve Medine-i Münevvere’de vatandaşlarımızla beraber ülkemiz için milletimiz için dua edeceklerini düşünüyorum. Bizleri de dualarından eksik etmesinler.” diyerek açıklamasını sonlandırdı. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *