image

23 yıldır aynı yerde hizmet veren Marangozlar ve Mobilyacılar Sanayi Sitesi, zaman içinde ihtiyaca cevap veremeyecek duruma geldiği için site esnafı büyük sıkıntı çekiyor. Sayısız defa yetkililere çözüm için başvurduklarını belirten site yönetimi, sorunlarının çözümü için herhangi bir girişimin olmadığını vurguladı. 

 

Marangoz ve Mobilyacılar Sitesi Başkanı Mahfuz Okalin sıkıntılarıyla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunarak, “2000 yılında bu siteye taşındık. Geçmişte bulunduğumuz site çalışmaya uygun bir zemine sahipti. Gelişen zaman içinde esnafın çoğunun dışarda olmasından dolayı buraya olan talep bitti.  Burada kiralar 15 yıldır aynı, sebebi de buraya rağbet olmamasından dolayı. Geçmişteki yönetimlerden defalarca yardım istememize rağmen derdimize en ufak çare bulunamadı. Valilerimizle, gerekli merciler üzerinden de dilekçeler, birebir görüşmelere ile de sıkıntılarımızı dile getirdik.” ifadelerini kullandı.

 



“VATANDAŞ YOLDA İNİP BURAYA YÜRÜYEREK GELMEK ZORUNDA KALIYOR”

 

Ulaşımda çektikleri sıkıntıları dile getiren Okalin, “Buraya gelen araçlar konusunda da sıkıntılar çekiyoruz. Buraya gelen birçok arkadaşımızın aracı yok. Örneğin dolmuşçular yarı yolda indirip tek yolcu için oraya gelemem diyor. Mesafe yol ile sanayi arası 1 kilometrenin üzerinde. Vatandaş yolda inip buraya yürüyerek gelmek zorunda kalıyor. Yetkililerden bu konu da hassasiyet bekliyoruz. Belediye otobüsleri güzergâh üzerinden geliyorlar. Durakları yol üzerinde var. Duraktan buraya da mesafe 1 kilometre var.” dedi.

 

“SİTE DIŞINDA ÇALIŞANLAR DA VATANDAŞI RAHATSIZ EDİYOR”

 

Şehir içinde çalışan marangozlardan vatandaşın şikayetçi olduğunu belirten Okalin, “Yukarıdan yol geçiyor, sanayi etrafından da yol geçiyor. 20 yıldır bize bu yol açılacak deniliyor fakat herhangi bir girişimde kimse bulunmadı. Yol konusunda sıkıntımız epey fazla. Site dışında çalışan esnafımız, apartman altında şehrimizin birçok noktasında bulunanlardan vatandaşlar şikayetçi oluyor fakat yetkili mercilerden buna bir çözüm bulunmuyor. Şikâyet üzerine müdahale ediliyor, üç gün sonra tekrar aynı sıkıntı devam ediyor.” şeklinde konuştu.

 



“80 AYDINLATMA DİREĞİNDEN 10 TANESİ ÇALIŞIYOR”

 

Sanayi sitenin aydınlatma sorunun ise hiç bitmediğini ifade eden Okalin, “Aydınlatma sıkıntımız hiç bitmiyor. Emin olun 20’nin üzerinde dilekçemiz var. Oluşturduğumuz telefon başvurularımız var. Burada 80’e yakın aydınlatma direğimiz var. 80 aydınlatma direğinden 10 tanesi yanıyorsa 70 tanesi yanmıyor. Üç gün yapılıyor dördüncü güne tekrar bozuluyor. DEPSAŞ yetkililerini ay başı faturalarını keserken görüyoruz onun dışında hiç muhatabımız yok yani.” şeklinde konuştu.

“MAALESEF ŞU AN BİR ÇIRAK DAHİ BULAMIYORUZ”

 

Mesleğin yok olma tehlikesinde olduğunu açıklayan Okalin, “Geçmişte mesleki olarak personel çalıştırmıyorduk. Çünkü çok fazla başvuran oluyordu. Maalesef şu an bir çırak dahi bulamıyoruz. Bu da çırağı doyuramadığımızdan, sosyal haklarını veremediğimizden. Örneğin bir sigortanın 3 bin lira olması ve bir işletmede çalışan sayısının üç dört kişi olmasından dolayı işveren bu masrafları karşılayamıyor. Bu konuda devletten bir hassasiyet bekliyoruz. Geçmişe baktığımızda yüzlerce çırak varken, talep her geçen gün artarken şu an yalvarmamıza rağmen gelip çalışmıyorlar. Bu sanat gittikçe ölüyor. Bu konuda devletin hassasiyeti önemlidir bizim için. Sorunlarımız çözülürse minnettar kalırız.” dedi.

 

“MAKİNELERİMİZ İŞ YERLERİNE SIĞMIYOR”

 

Batman Marangoz ve Mobilyacılar Sitesi Başkan Yardımcısı Ahmet Demir ise konu hakkında, “Şunları dile getirmek istiyorum. Marangoz ve mobilyacılar sitesi aşağı yukarı 30 yıllık bir geçmişi vardır. O tarihlerde yapılan dükkanlar makinelerimize uygun metrekarelerde yapılmıştı. Zamanla gelişen teknoloji ile birlikte makinelerimizde gelişti. Makinelerimiz iş yerlerine sığmıyor. Yeni makine almak isteyen arkadaşımız ya da gelişmek isteyen arkadaşımız küçük dükkanlarda bu işi yapamıyor. Bu sebeplerden dolayı daha büyük metrekareli dükkanlara ihtiyaç duyuyoruz. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 





“İŞ GÜCÜMÜZ AZALIYOR VE ZAMAN KAYBIMIZ ÇOK”

 

İşlerini sürdürebilmek için yeni yerlere ihtiyaç duyduklarını aktaran Demir, “Geçmişte her marangoz ve mobilyacının bir ya da iki makinesi vardı. Şu anda gelişen teknolojiden dolayı makine sayıları ve boyutları arttı. Makine sayıları artınca dükkanlar çok küçük gelmeye başladı. Bundan dolayı da teknolojiye ayak uyduramıyoruz artık. Yerimiz küçük olduğu için gelişen teknolojik cihazları da alamıyoruz. İş gücümüz azalıyor ve zaman kaybımız çok. Yetkililerden ricamız bu yerlerin farklı bir şekilde değerlendirerek bize yeni bir yer tahsis etmeleri. İşimize devam etmemiz için gerekenleri en kısa zamanda yapmalarını bekliyoruz.” dedi.

 


“MÜŞTERİ İLE İLETİŞİM KURAMIYORUZ”

 

Marangoz ve mobilya ustası Hasan Elğay iletişim kurmakta da sıkıntı çektiklerini dile getirerek “Bir diğer sıkıntımız telefonlarımız bir noktada çekiyor birçok yerde çekmiyor. Bu konuda da sıkıntımız var.” şeklinde konuştu. EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *