image

Yüce Allah'ın emrettiği evlilikte dikkat edilmesi gerekenler hakkında vurgu yapan Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADU'L ULEMA) Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, Allah'u Teâlâ'nın baz kıldığı helal daire içerisinde evliliğin ve eğlencenin mübah kılındığını belirtti. 

Düğünlerin günahlarla kirletilmemesi ve Allah'ın rızasının gözetilerek yapılması gerektiğini ifade eden KIlıçarslan, ömür boyu olan bu birlikteliğe Allah'ın istediği ve razı olduğu bir şekilde adım atmanın en doğru yol olduğunu kaydetti. 

"İSLAM DİNİ DE EVLİLİĞİ TEŞVİK ETTİĞİ GİBİ HELAL OLAN EĞLENCEYİ DE YASAKLAMAMIŞTIR" 

Allah'u Teâlâ'nın helal kıldığı daire içerisinde evliliğin ve eğlencenin yaşanması gerektiğine dikkat çeken KIlıçarslan, "Yüce Allah kâinatta her şeyi çift yaratmış. Özellikle canlı varlıklarda neslin devamı esastır. Bu insanlar açısından da daha önemlidir. Yüce Allah evlenmeyi emretmiş, Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) de evlenmeyi teşvik etmiştir. Bir hadis-i şerifte ise 'Evlenen kişi dininin yarısını korumuştur. Diğer yarısı içinse Allah'tan sakınsın.' buyrulmuştur. Dolayısıyla evlilik sürecinden bir parça olan düğün ise akraba-dostların evlenecek olanlara güzel dileklerde bulunarak yapılan bir merasimdir. Evliliğin ilk adımı olan düğün merasimi kitap ehli olan veya olmayan hemen hemen bütün milletlerde eğlenceyle yapılmaktadır. İslam dini de evliliği teşvik ettiği gibi helal olan eğlenceyi de yasaklamamıştır. Hatta Kur'an-ı Kerim'de 'Ey iman edenler Allah'u Teâlâ'nın size helal kıldığı güzel şeyleri kendinize haram kılmayınız.' buyrulmaktadır. Ancak akabinde de buyrulur ki 'Sınırı da aşmayınız.' Dolayısıyla düğünle başlayan birliktelik Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu hususla ilgili nikah ilan edilmesini, bunu mescitte yapılmasını ve bununla beraber de def çalınız şeklinde buymuştur. İslam dininde eğlenmek caizdir. Ancak belirli çerçeve çerisinde eğlenmek mübah kılınmıştır." ifadelerini kullandı.

"KADIN VE ERKEĞİN KARIŞIK OLMAMASI GEREKMEKTEDİR." 

Düğün ve diğer eğlence merasimlerinde dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi veren Kılıçarslan, "Dolayısıyla düğün merasimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan def çalacak kişinin söylediği sözlere, lafızlara küfrü çağrıştıran bir mana olmaması lazım. İnsanı günaha meylettirecek, teşvik edecek sözlerin olmaması gerekir. Ayrıca kadın ve erkeğin karışık olmaması gerekmektedir. Özellikle günümüzde sanki bunda serbestiyet varmış gibi erkek-kız yarı çıplak şekilde düğün salonlarında eğlenmeye kalkışıyorlar. Karışık olmaları adettenmiş gibi bir algı oluşmuş insanlarda. Bu durum hem erkek hem de kadınların ahiretleri açısından son derece tehlikeli bir durumdur ve bu toplumun ifsat edilmesine sebebiyet veriyor. Kadın erkek ayrı yerlerde görünmeyecek şekilde eğlenmeleri caizdir. Def çalıp şarkı da söyleyebilirler belli çerçeve içerisinde. Ayrıca karışık olmalarına sebebiyet veren düğün sahibinin de bu durumdan ötürü orada bulunan bütün insanların günahların vebalini üstünde almasıyla karşı karşıya kalmaktadır." ifadelerini aktardı.  

Özel eğlence günlerinde bayanların fotoğraf-video çekip sanal ortamlara yüklemelerinin caiz ve uygun olmadığını vurgulayan KIlıçarslan, "Düğün gecesi, kına gecesinde özellikle bayanlar telefonlarla fotoğraf-video çekip sanal alame yüklemeleri uygun ve caiz değildir. İnternet ortamına atılan fotoğraf ve videoların tüm herkes tarafından görülmesine sebebiyet vermekte olup uygun değildir. Bu tür durumların sanal aleme yüklenmemesi daha doğru olacaktır." şeklinde kaydetti. VEYSİ GÜLTEKİN 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *