image

Barajın inşa süreciyle birlikte 98 iş yeri ve yaklaşık 800konut inşa edilerek yeni Hasankeyf oluşturuldu. Konutların yanı sıraCumhurbaşkanı Erdoğan tarafında hükümet konağı, belediye, emniyet, jandarmabinaları, devlet hastanesi, kütüphane, spor salonu, müze, yüksekokul, arıtmatesisi, cami ve okul gibi kamu hizmet birimlerinin de tamamlanarak hizmetealındı.

Bölge mimarisine uygun inşa edilen 160 metrekarelik evlerile eski Hasankeyf’te yaşayan insanlar 30-40 metrekarelik evlerden çıkarak daharahat bir hayat yaşamaya başladı.

Baraj gölünde kalan Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Türbeve Zaviyesi, Süleyman Han Cami minaresi, taş kapı ve çeşmesi, Kızlar Camisi,Artuklu Hamamı, Kale Kapısı ve Er-Rızk Camisi, tahrikli modüler sistem (SPMT)araçlarla bütünsel olarak arkeoparka taşındı.

Baraj gölü alanında gerçekleştirilen kazılardan çıkartılaneserler bölgenin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyan Hasankeyf Müzesi’netaşındı. Yapımı tamamlanan Müze Limanı, Kale Limanı ve Balıkçı Limanı ilevatandaşlara hizmet veriliyor. Böylece Müze Limanı’ndan kalkan turistler barajgölündeki gezintinin ardından Kale Limanı’na ulaşarak tarihi HasankeyfKalesi’ni gezecek. Tarihi ilçe yeni yüzüyle "Sakin şehirler" olarakbilinen "Cittaslow" listesine de girmeye hak kazandı.

İlçeye gelen turistler su sporları, yamaç paraşütü, trekkingyolları ile tarihsel yolculuklarına sportif faaliyetlerle devam ederken yapılangençlik kamplarıyla da Türkiye’nin farklı bölgelerinden gençler ilçedeağırlanıyor.

İlçe kaymakamlığınca Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve İl Özelİdaresinin desteğiyle hayata geçirdiği “Üçyol Ekolojik Köy Projesi” kapsamındaKapadokya'daki butik mağara oteller örnek alınarak turizme kazandırılan mağaraotel konuklarına konaklamanın yanı sıra hobi bahçesi, yürüyüş yolları veorganik tarım imkanı da sunacak.


12 bin yıllık tarihe sahip antik kent Hasankeyf

Gazetecilere açıklama yapan Hasankeyf İlçe Kaymakamı ŞenolÖztürk, ilçenin bu yeni vizyonuyla Türkiye Yüzyılına hazırlandığını söyledi.

Hasankeyf'in tarihi çok eskilere dayanan milattan önce 12bin yıl kadar eskiye dayanan, çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmışantik bir şehir olduğunu belirten Öztürk, tarihi ilçenin sahip olduğu tarihieserlerle son on yılda ciddi bir hareketliliği de beraberinde getirdiğinianlattı.

Hasankeyf’in her geçen gün daha da güzelleşeceğinin altınıçizen Öztürk, “Hasankeyf, çok daha hareketli, dinamik ve enerjik bir yüzyılıniçine girdiği aşikar özellikle son yıllarda Ilısu Barajı'yla birlikte Hasankeyfiçerisinde barındırdığı bütün tarihi eserleri çok özenle koruduğu ve yenibulunduğumuz alana nakillerini gerçekleştirildi. Türkiye'de ve dünyadakullanılan en ince ayrıntılı, en teknik donanımlarla beraber bu taşıma başarılıbir şekilde yerine getirildi. Zeynel Bey Türbesi başta olmak üzere ArtukluHamamı, İmam Abdullah Türbesi, Kızlar Camisi, Koç Camisi ve Sultan SüleymanCamisi, Er-Rızk Camisi ve orta kapıyla beraber bu taşıma işlemini başarılı birşekilde gerçekleştirilmiş oldu. Hemen arkasında çok büyük bir alanda müzemizvar. Aslında burası tam bir açık hava müzesi. Bugün Hasankeyf, Türkiye'nin enörnek, özlenen, hayal edilen bir şehri konumunda” dedi.

“Her geçen gün turist sayımızda çok ciddi ilerlememevcut”

Yapılan yatırımlarla Hasankeyf’in ilgiyle karşılanmayabaşladığını belirten Kaymakam Öztürk, şunları kaydetti:

“Tabii son yıllarda bu yapılan hizmetler vatandaşlarımıztarafından da büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Çok büyük bir yatırım söz konusuşehirde. Bu yatırımların karşılığını da almaya başladık. Yani her geçen günturist sayımızda çok ciddi ilerleme mevcut. Özellikle Ramazan Bayramı'nda çokbüyük bir kalabalığı ağırladı şehrimiz."

İlçenin en büyük eksiklerinden biri olan ağaçlandırmayaağırlık verdiklerini belirten Kaymakam Öztürk, bu çerçevede 40 bin ağaç dikimigerçekleştirdiklerini söyledi.


Yatırımcılara çağrı

İlçede konaklamalı turist sayısını artırmak istediklerinidile getiren Öztürk, ilçede otel ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Yatırımcılara çağrıda bulunan Öztürk, “Belki turizmanlamında çok daha öteye götürecek olan kalıcı otellerimiz ihtiyacımız sözkonusu belki. O noktada tüm yatırımcılarımıza sizlerin aracılığıyla bir davettebulunalım. Hasankeyf hakikaten kazan kazan anlayışının tam anlamıylagerçekleştirecek bir şehir burada. Çok ciddi gelecek vaat eden potansiyel vaateden sürdürülebilir bir şehir konumunda Hasankeyf. Dolayısıyla buraya yatırımyapan her vatandaşımızın da burada kazançla çıkacak olduğunu da hiç şüphemizyok. Konaklama tesislerinin artışıyla beraber Hasankeyf'teki bu sıçrayış çokdaha farklı noktalara gelecek” diye konuştu.


Mağara oteller için projeler hayata geçiriliyor

İlçenin doku ve mimarisine uygun mağara oteller de hayatageçirmek istediklerini aktaran Kaymakam Öztürk, "Mağara otel projeleriüzerinde çalıştık. Bizim tabi bölgeye has kaya otellerimizin de inşasıylailgili proje çalışmalarımız devam ediyor. Yine karşı tarafta mağaraotellerimizin var olması gerektiğine inandığımız için bu doğrultuda birçalışmamız söz konusu. Yine artık su burada bir önemli bir hazine. Suyungetirmiş olduğu imkanları da profesyonel bir şekilde kullanmak istiyoruz. Bunoktada su sporları merkezi projesini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Yine GençlikKampımız burada kuruluyor. Bütün bu projeleri gerçekleştirdiğimizde Hasankeyf'inhiç şüphemiz yok ki çok daha farklı noktalarda olacak, çok daha turist çekecek,çok daha esnafımız kazanacak ve bu yapılanların karşılığında verilen emek deçok daha fazla kendiliğinden karşılık bulmuş olacak” şeklinde konuştu.

Hasankeyf’in tüm çalışmaların tamamlanmasıyla yepyeni biryüzle Türkiye Yüzyılına karşılayacağını dile getiren Öztürk, “Bu yazbeklentimiz de çok fazla 2023 yılında artık çalışmalarımızı tamamlıyoruz. 2023yılının sonunda Hasankeyf'i tamamlamış olacağız. Şaab Vadisi'yle, Arkeopark'ıyla,müzesiyle, tekneleriyle, limanıyla, gezinti alanlarıyla müthiş bir destinasyonvatandaşlarımızla yerli ve yabancı turistlerimizle buluşacak” ifadelerinikullandı.

Kayseri’den gelerek tarihi ilçeyi gezen turistlerden MehmetAkif Sezer, Hasankeyf’in yeni yüzü karşısında şaşırdıklarını ve hayrankaldıklarını anlattı.

Sezer, “Yani birtakım bir güzellikler yapılmış. Yalnızmesire alanlarının eksikliği var. O mesire alanlarının eksikleri de tamamolursa gelen vatandaş burada rahat eder. Kayseri'de mesire alanlarında bungalovve benzer tipte evler yapılmış, mesire alanları yapılmış. Burada da o türyerler olursa vatandaş hiç değilse sağda solda mangal yapıp da etrafıpisletmeksizin belediyenin yaptırmış olduğu yerlerde bu işler yapılırsa etrafhem temiz kalır hem yangını da bilmem neydi çıkmaz. Genel olarak gözümüzebatarcasına değişiklikler var tabii” değerlendirmesinde bulundu.


Hasankeyf’e ilk defa geldiğini anlatan Ayşe Sezer ise“Hasankeyf’i ziyarete geldik. Güzelliklerini görmeye geldik. Yani çok beğendikçok mutluyuz burada. Geziyoruz, görmediğimiz yerleri görüyoruz. Son derecegüzel bir yer. Hatıralarımızdan canlandırdığımızdan daha güzel. İyidir hoşturburalar. Gezilmeye değer yerlerdir, turistik yerlerdir” dedi. İHA


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *