image



Bayramda ikram edilen şeker, çikolata, baklava gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselten kalorisi yüksek gıdalar olduğunu ifade eden Altunkum,  bayramda en sık yapılan hatalardan biri, öğünde tüketilmesi gereken besinleri kısıp çok miktarda besin tüketmek olduğunu, bunun yerine az ve sık beslenmek gerektiğine dikkat çekti.

"Kızartmalar, hamur işleri ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız"

Ramazan Bayram'ında özellikle tüketilmesinden kaçınılması gereken gıdalara dikkat çeken Altunkum, "Ramazan ayı ile birlikte tükettiğimiz öğün sayısı azalmıştı. Ramazan Bayramı ile beraber öğün sayıları da artacak. Mide problemleri ve kan şekerimizin yükselmemesi için tek öğünde çok miktarda besin Tüketmek yerine az ve sık beslenmek gerekiyor. Yemekleri tercih ederken de hafif sebzeli ve tencere yemeklerini tercih etmeliyiz. Kızartmalardan, hamur işlerinden, yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız." uyarısında bulundu.

"Hamur işi, yağlı ve kızartılmış tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar tercih edilmeli"

Ramazan bayramında en çok tüketilen gıdalardan birinin tatlı olduğunu belirten Altunkum, "Hamur işi, yağlı ve kızartılmış tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar tercih edilmeliyiz fakat bir sütlü tatlı olması demek bunu daha fazla tüketilebileceğimiz anlamına gelmez. Bunun da sıklığına ve miktarına dikkat etmeliyiz." dedi.

"Her gittiğiniz misafirlikte size sunulan bütün ikramlarda lütfen almayın"

Ramazan Bayramında dikkat edilmesi en önemli hususlardan birinin de misafirlikler ve bayramlaşma olduğuna dikkat çeken Altunkum, "Her gittiğiniz misafirlikte size sunulan bütün ikramlardan lütfen almayın, onları öğünlere bölün. Mesela bir misafirlikte meyve tüketiyorsanız başka bir misafirlikte tatlı tüketebilirsiniz ama size sunulan bütün ikramlardan almayın. İştahınızı kontrol etmek için de misafirliğe giderken aç gitmeyin, aç gitmezseniz iştahınızı kontrol altına tutmuş olursunuz."  önerisinde bulundu.

"Özellikte tansiyon hastaları çay ve kahve yerine su tüketimini arttırmalı"

Özellikle bayramlaşmalarda şekerli, gazlı içeceklerden uzak durulmasını öneren Altunkum, "Bunun yerine daha çok ayran, maden suyu, şekersiz komposto, şekersiz hoşaf gibi kalori içeriği daha düşük sağlıklı içecekleri tüketebiliriz. Çay ve kahve tüketimini de sınırlandırmamız gerekiyor ki fazla kafein alımından uzak duralım. Özellikle tansiyon hastaları bu konuda daha çok dikkatli olmalı, çay ve kahve yerine su tüketimini arttırmalıyız." diye konuştu.

"Bayramlaşmaya giderken yürüyerek gitmeyi tercih edelim"

Bayramlaşmaya giderken yürüyerek gitmenin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Altunkum, "Bu hem fiziksek aktivitemizin artması için çok daha iyi olacaktır. Fakat gideceğiniz yer çok fazla uzaktaysa ve araç kullanmanız gerekiyorsa aracınızı uzak bir yere park edip yürüyerek gidebilirsiniz. Böylelikle hem fiziksek aktivitemizi arttırmış oluruz. Ramazan Bayram'ında en çok yapılan diğer bir hata ise çikolata, şeker ve şekerlemeler gibi ürünlerin fazla tüketimi.  Bunlar ishale, mide problemlerine sebep olabiliyor. Bu nedenle her gittiğiniz yerde size sunulan çikolata, şekerden almayın, günlük bunlara bir sınır getirmeniz gerekiyor. Şimdiden herkese sağlıklı, huzurlu bayramlar." temennisinde bulundu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *