image

Müslüman dünyasında büyük ve özel bir anlamı olan Kadir Gecesi'ne kısa bir süre kala Kadir Gecesi namazı kılınış anlatımı araştırmaları başladı. Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala Müslümanlar tarafından Kadir Gecesi bekleniyor. İşte, Diyanet ile adım adım Kadir Gecesi namazı kılınışı...

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 dini günler takvimine göre bu sene Kadir Gecesi 17 Nisan 2023 Pazartesi gününe denk gelmektedir. Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilecek.

KADİR GECESİ İLE İLGİLİ AYETLER

“Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)

KADİR GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER

“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Resûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Efendimiz de:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

“«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

KADİR GECESİNİ RAMAZAN’IN SON 7 GECESİNDE ARA

“Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü'l-kadr 2,)

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3)

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!” (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3)

RAMAZAN’IN SON 10 GÜNÜNDE PEYGAMBERİMİZ

Hazret-i Ayşe şöyle buyurdu: “Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.” (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

Hazret-i Ayşe’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah Ramazan’da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan’ın son on gününde de Ramazan’ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8)

KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Kadir Gecesi’ni ibadetle geçirmek önemlidir. Bu gecede varsa kaza namazları veya nafile namazlar kılınmalı, bol bol Kur’an-ı Kerim okumalı, salavatlar ve dualarla gece ihya edilmelidir. Kadir gecesine has bir ibadet olduğuna dair hadislerde kesin bir bilgi yoktur. Halk arasında yaygın olan 4 rekatlı nafile bir ibadete zamanla Kadir Gecesi namazı adı verilmişse de bunun hadislerde bir kaynağı yoktur. ‘Ameller niyete göredir’ düsturunca bu namazı kılmakta alimler mahzur görmemiştir.
Kadir namazının kılınışı da şöyledir; İki rekatta bir Tahiyyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" denir. Bundan sonra 100 defa İnşirah Suresi 100 defa Kadir Suresi okunur.

Mahmud Sami Ramazanoğlu Hoca Dualar ve Zikirler isimli kitabında bu namazı şöyle anlatır:

Evvelâ iki rekat Kadir Gecesi namazı için niyet edilecek.

Her rekatta Fâtiha’dan sonra yedi kere İhlâs-ı şerîf okunacak.

Selâm verdikten sonra yetmiş kere istiğfar (Estağfirullah El-Azim) edilecektir.

İstiğfar ettikten sonra iki rekat kılınacak kadir gecesi namazı

İstiğfar ettikten sonra iki rekat Kadir Gecesi namazı için niyet edilip şu şekilde namazı kılıyorsunuz. Her rekatta Fâtiha’dan sonra üç kere İhlâs ve selâmdan sonra şu duâ okunacak:


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *