image



Ramanlı yaptığı açıklamada, “Afet Bölgesindeki okulların eğitime kapalı olduğu bu dönmede çocuk ve gençlerin psikolojik durumu da göz önüne alınarak il, ilçe veya köydeki okul idareci ve öğretmenler çadır kentlerdeki eğitim çadırlarında görevlendirilmelidir. Yerleşim yerlerinde halkın geçiş yol ve güzergahlarında çok sayıda ağır hasarlı ve tehlike arz eden bina, su kulesi, minare gibi yapılar mevcuttur. Tehlike arz eden bu yapıların yıkımına öncelik verilmelidir. Yıkılması gereken ağır hasarlı yapıların yıkım işlemi halkı ve çevre esnafını mağdur etmektedir. Bu yapılar hayati tehlike arz etmektedir.  Yıkımın yaşandığı köylerde ise her şey ilk günde olduğu gibi duruyor.” Dedi.

Ramanlı, “Dağlık bölgelerdeki köylerin birleştirilip tek alanda toplu olarak yeniden inşa edilmesinin köylüler arasında çok farklı sorunlara sebep olacağı, tarım ve hayvancılığı da olumsuz etkileyeceği endişesi dile getirilmektedir. Bu konunun yeniden gözden geçirilmesi ve köylülerle de istişare edilmesi gerekir. Afet Bölgesindeki hastanelerde depremden önce alınmış ameliyat ve tedavi randevular vardır. Bunların bir bölümü aciliyet arz etmektedir. Hastalar, hastanelerin normal işleyişine dönmesini ve bekletilen poliklinik ve ameliyat randevuların işleme alınmasını talep etmektedirler. Özellikle çadırkentlerde yaşan hastaların durumu daha bir öncelik arz etmektedir.” İfadelerini kullandı.

Fahiş kiralara da değinen Ramanlı, “Başka illere göç etmek zorunda kalan afetzedeler, gittikleri yerlerde fahiş kira fiyatlarından dolayı geçinemediği için memleketlerine dönüp çadırda yaşamayı tercih ediyorlar. Bu durumdaki insanımıza sahip çıkılmalıdır. Afet bölgesi normale dönene kadar mümkünse göç ettikleri yerlerde istihdam edilmeleri ve üretime katkıda bulunmaları sağlanmalıdır. Son olarak şu konuya da değinmekte fayda görüyoruz.  Sivil Toplum Kuruluşları özellikle de İslami Vakıf ve Dernekler, afetin il anından itibaren arama-kurtarma, sıcak yemek, su, giyim, battaniye, kuru gıda, ısınma gibi alanlarda üyeleriyle, araçlarıyla ve imkanlarıyla şu ana kadar hizmet verdiler ve halen bu hizmetlerini devam ettiriyorlar.” Dedi.

Ramanlı şu ifadeleri kullandı: “Sivil Toplum Kuruluşlarına sıcak yemek için gıda malzemesi takviyesi yapılmalı, dağıtım için araç ve yakıt desteği sağlanmalı ve nitelikli personel desteği verilmelidir. Hâlihazırda kapalı durumda olan resmi kurumların çalışmayan personeli, araç-gereçleri bu faaliyetlerin yürütülmesine tahsis edilmelidir. Ümit ediyoruz ki bu tespit ve önerilerimiz yetkililerce dikkate alınır ve milletimizin mağduriyeti bir nebze de olsa giderilir.” HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *