image

Batman kuyumcu esnafının altın ürün çeşitliliğinin yüzde90’nını sağlayan Kahramanmaraş ve Gaziantepli altın atölyeleri depreminardından üretim yapamaz oldu. Yaşanan sıkıntıyı fazlasıyla yaşayan Batmanlıkuyumcu esnafı ise ne yapacakları konusunda çaresiz.

Depremden dolayı bir aydır ürün çeşitliğinin olmadığınısöyleyen Abdulkadir Değer, “Kuyumcuların sattığı ürünler genelde Doğu veGüneydoğu bölgesi Kahramanmaraş’tan alıyor. Tabi Kuyumcu atölyelerimizKahramanmaraş’ta vardı. Bölgeye hizmet verenler arasında Diyarbakır veGaziantep Kuyumcu atölyeleri de var. Altınları getiren Çantacı dediğimizatölyeci ve toptancılar depremden beri gelmiyorlar. O yüzden yaklaşık bir aydırdepremden kaynaklı ister istemez çeşit eksikliğinden, ürün eksikliğinden dolayıbizde de aksaklık oluyor. Ne zamana kadar böyle devam edeceğini bilemiyoruz.”dedi.

“ALIŞVERİŞİMİZİ KAHRAMANMARAŞ VE GAZİANTEP’TEN YAPIYORDUK”

Depremden dolayı çantacıların gelmediğini ifade eden Değer,“İstanbul bölgelerinde de atölyeler var ama bize biraz uzak olduğu içingelmiyorlar. Bizlerde genelde Kahramanmaraş ve Gaziantep’ten alışverişimiziyapıyorduk. Her haftanın iki günü muhakkak gelirlerdi satış yapmak için. Hemalış yapardılar hem satış yapardılar. Şu anda gelen giden yok. Depremden sonrabir durgunluk zaten var. Depremzedelerin yaşadıkları ister istemez bizi deolumsuz etkiliyor yani. İşlerimiz çeşit eksikliğinden dolayı aksıyor. Yeni ürüngelmediği için müşteri de gelip aynı ürünleri görünce alışveriş yapmadangidiyor.” diye ifade etti.

“ÇEŞİT OLMAYINCA MÜŞTERİNİN TALEBİNİ KARŞILAYAMIYORUZ”

Sipariş alamadıklarını belirten Adnan Aslan, “Şu an bizealtın çeşitleri hiç gelmiyor. Deprem nedeniyle çeşit sıkıntısı çekiyoruz. Enkısa sürede geçer inşallah. Çantacılar olarak tabir edilen kuyumcular yüzde90’nı Kahramanmaraş ve Gaziantep’te geliyordu. Bilezik ve Kordon hariç bütünçeşitlerimiz Kahramanmaraş ve Gaziantep’ten geliyordu. Deprem nedeniyle şu anhiç çeşit gelmiyor. Depremden dolayı çeşit sıkıntısı çekiyoruz zaten sıkıntılarınbitmesiyle altın fiyatlarının da düşmesini bekliyoruz. Çeşit olmayıncamüşterinin talebini karşılayamıyoruz. Yüzük, kolye, künye ve diğer çeşitlerimizhepsi Kahramanmaraş’tan geliyor. Yani şu an sipariş alamıyoruz.” diye belirtti.

“KUYUMCUKENT DEDİĞİMİZ YER ŞU AN ENKAZ ALTINDA”

Yaşanan sıkıntının kuyumcu esnafının yüzde 90’nınıetkilediğini aktaran Habip Kaya, “Yüzlerce üretici firmanın bulunduğuKahramanmaraş'ta depremden sonra hiçbir sipariş veremiyoruz. Gelen müşterilerintaleplerini karşılayamıyoruz bu durumda. Genel itibariyle bölgedeki bütün kuyumcularbu konuda sıkıntılar yaşıyor. Çeşit sıkıntısı çekiyor. Bilezikte herhangi birproblemimiz yok. Bileziği çevre illerden Diyarbakır ve Gaziantep'ten isteyebiliyoruz.Şu an Küpe, Künye ve Zincir bu tarz ürünleri isteyemiyoruz. Özel siparişveremiyoruz. Özel siparişleri verebileceğimiz bir firma yok maalesef ortada.Kuyumcukent dediğimiz yer şu an enkaz altında. Özellikle Kahramanmaraş altınüretiminin olduğu illerin başında geliyordu. Batman altın piyasasını yüzde 90 etkiledi. Hepimiz onlara bağlıydık.Hiçbir Çantacı gelmiyor.” dedi. M. ŞERİF DURMAZ

 


 









0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *