image

Deprem bölgesindeki incelemeleri ve gözlemeleri ile ilgili gazetemize demeç veren M. Salih Gültekin, “Deprem bölgesinde yaptığım izlenimlerim ve gözlemlerimde, çadır ihtiyacı çok var. Gece yarısı çadırlarımızı indirdik. Sabah da İskenderun’da depremzedelerin kaldıkları çadır bölgesine gittik. Deprem bölgesine hizmet götüren Sivil Toplum Kuruluşlarını ziyaret ettik. Herkes sahadaydı. Özellikle Umut Kervanı, Avrupa Yetim Eli, Yetimler Vakfı ve İHO EBRAR ve benzer kardeş kuruluşlar ilk günden gittiğimiz güne kadar halkımızla beraber o sıkıntıları yaşıyorlardı. Gelen yardımları lojistik depolarda topluyorlar, istifliyorlar, ayrımını yapıyorlar. Sahada olan kardeşlerimiz birebir Hatay, İskenderun ve diğer ilçeleri gezerek acil ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra lojistik merkezlerine bildiriyorlar. Onlarda mobil araçlarla en kısa sürede ve en hızlı şekilde ihtiyaç sahibi depremzedelere ulaştırıyorlar.” dedi.

“DEPREMİN ACISI ÇOK AĞIR”

lk izlenimlerini aktaran Gültekin, “Orada aşkla şevkle çalıştıklarını birbirlerine yardım ettiklerini gördüm. Batman olarak yardım götürürken depremin yaşandığı o ilk günlerin halkımızın fedakarlığını, alicenaplığını hiçbir zaman unutamıyorum. Depremin acısı çok ağırdı. 7’den 70’e bayan, erkek, herkesin yardımcı olmaları o tırları yüklemeleri herkesin bir işin ucundan tutup bir şeyler yapmaları bizi çok sevindirdi. Deprem bölgesini gezmek oraları görmek, basından, televizyondan görmekten çok farklıydı. Depremden dolayı mağdur olan, şoka giren insanları gördük. Yakınları vefat eden aileleri ziyaret ederek taziyelerine katıldık. Baş sağlığına gittik.” ifadelerini kullandı.

 

“SİZ DE BAZI YARDIM KURULUŞLARI GİBİ HEMEN GİDECEK MİSİNİZ?”

 

Depremzedelerin korkularını kendileriyle paylaştığını söyleyen Gültekin, “Sorun ve sıkıntılarını dinledik. Depremzede olan insanların bu kadar kayıplarına rağmen tek düşünceleri ve endişeleri ‘Siz de bazı yardım kuruluşları gibi hemen gidecek misiniz? Depremin ilk haftası sıcağı sıcağına geldiler bir şeyler yapıp apar topar gittiler. Siz de gidecek misiniz?’ Bu sözler üzerine bizler de onlara dedik Bayramın ilk haftasına kadar bizler sizlerle beraberiz sahadayız. Bizi hayırseverler destekledikçe aşevimiz üç öğün sıcak yemek çıkaracak. İskenderun’daki aşevimizde günlük 25 bin kişilik sıcak yemek çıkıyor.” diye söyledi.

 

“DEPREM BÖLGELERİNDE YAŞANAN ACIYI YARDIMLAR BİR NEBZE HAFİFLETİYORDU”

 

Yardımları yerinde inceleyen Gültekin şunları söyledi, “Başka aşevleri de vardı. Bizim aşevimize gelenlerde dikkat ettiğim bir şey vardı. Sabah saat 11 de gelip saat 1 buçuğa kadar bizim aşevlerimizde bekliyorlardı. Aşevlerimizden çıkan yemeklerle karınları doyduğu gibi manevi olaraktan onlara destekte bulunuyorduk. Acılarını paylaşıyorduk. Hatay’dan sonra Kahramanmaraş’a deprem bölgesine geçtik. Umut Kervanı’nın Kahramanmaraş’ta bulunan lojistik depolarını gezdik. Yakın illerden seferber olup gelen arkadaşlarımızı gördük, çalışmalarını yerinde inceledik. Deprem bölgelerinde gördüğümüz enkazın, yıkımın acısını orada yapılan çalışmalar bir nebze olsun hafifletiyordu. Sahada çalışmaları o insanların yanında olmaları hakikaten bizi sevindirdi.” dedi.

 

“BİZİM HALK OLARAK İŞİMİZ BİTMEDİ”

 

Yapılan yardımların sürekli olması gerektiğini vurgulayan Gültekin, “Kahramanmaraş’ta Doğukent semtinde yeni kurulan çadırları gezdik. Yeni bir aşevi kuruldu. Depremzede kardeşlerimize birebir yardım ediyorlar. Bizim halk olarak işimiz bitmedi. Depremin ilk haftaları seferberlikti. Bundan sonra biz vatandaşlara, hayırseverlere büyük bir iş düşüyor. Depremzede olup Batman’a gelen 14 bin vatandaş var. Deprem bölgesinden gelenler ne bir üst baş ne bir eşya getirebildi, hiçbir şey getiremedi. Gelenler isimlerini AFAD, Kızılay’a kaydediyor bütün STK’lardan da Allah razı olsun. Batman Umut Kervanı olarak 5 bine yakın depremzede ailemiz var. Vakıf gönüllülerimiz birebir onları ziyaret etti. Acil ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştılar. Onlar bize emanet edildi. Önemli olan aşevlerinde yemeğin sürekliliğini devam ettirmek. Gıda ile aşevlerini desteklememiz lazım. Sürekli yemek çıkması lazım. Depremzedeler 1 yıla yakın sıcak yemek çıkması lazım.” diye söyledi. M. ŞERİF DURMAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *