image

Bağışıklık sisteminin zayıf olması, çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Özellikle çocuklar, enfeksiyon hastalıklarına çok daha kolay yakalanabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yolu ise doğru ve dengeli beslenmeden geçiyor.

Dr. Savaş, insanlarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken probiyotik besinler hakkında bilgi vererek her gün düzenli probiyotik tüketmenin başlı başına kilo almayı önleyici olabileceğine ve sağlıklı bir bedene sahip olunabileceğine dikkat çekti.

"Her gün düzenli probiyotik tüketmek başlı başına obeziteye karşı koruyucu kilo almamızı önler"Doç. Dr. Hasan Basri Savaş

Probiyotiğin önemine ve insan vücuduna kazandırdığı faydaları aktaran Savaş, "Probiyotikler mayalanmış gıdalardır. İçinde bir takım faydalı mikroorganizmalar içerirler. Bu mikroorganizmalar insan bedenine faydalıdır. En büyük faydaları da bağırsaklarımızda 'mikrobiyota' dediğimiz faydalı bakteri topluluğu oluşturur ki bunların sayısı insan vücudundaki hücre sayısından çoktur. Yani her insanın  bağırsaklarında kendi hücrelerinin sayısından çok faydalı bakteri var. Bu bakterilerin hem sindirim yönüyle hem de diğer bütün sistem ve organlara destek ve faydalı olması yönüyle bizim için çok önemli. Mikrobiyotayı besleyen probiyotik mayalanmış gıdaları tüketirsek sağlıklı olmayı sağlar. Bu sağlıklı mikrobiyota beden sağlığımız ruh sağlığımız üzerinde etkili oluyor. İnsanın davranışlarını bile olumlu yönde değiştiriyor. Bununla birlikte probiyotiklerin çok bilinmeyen bir özelliği de obeziteye karşı koruyucu olmalarıdır. Her gün düzenli probiyotik tüketmek başlı başına obeziteye karşı koruyucu kilo almamızı önleyici olabiliyor." şeklinde konuştu.

Savaş, probiyotik gıdaların maliyetinin düşük ve her kesim tarafından tüketilebileceğini belirterek, "Probiyotik gıdalar, ulaşılması çok zor, çok pahalı gıdalar değildir. Evde mayalanan yoğurt çok güzel bir probiyotik bir gıdadır. Evde yapabileceğiniz içine kimyasal katkı koymadan hazırlayabileceğiniz turşu, sirke, kefir ve benzeri gıdalar çok güzel probiyotikler gurubuna girmektedir. Bunların da neredeyse hepsi evde de yapılabilir ve her gün tüketilmesi insanı birçok hastalıkla birlikte obeziteden de koruyor. Bunlar bir nevi çağımızın ilaçları, yan etkisi çok olmayan, faydası çok fazla olan doğal bir beslenmedir." dedi.

"Sofradan tam doymadan kalkmak sağlıklı beslenmede çok önemli bir prensiptir"

Beslenme konusunda yapılan birtakım yanlışlar hakkında bilgi aktaran Savaş, "Beslenmede biz hep ne yiyeceğimize yoğunlaşıyoruz. Neyin zararlı, neyin faydalı olduğuyla ilgili kafa yoruyoruz. Bu konuda haklıyız ama en az bunun kadar önemli olan ikinci bir beslenme gündemi var. Hangi sıklıkta yiyelim, günde kaç öğün ve ne kadar yiyelim? Bu sorulara cevap bulmadan sadece ne yiyeceğimize yoğunlaşırsak yani en sağlıklı gıdaları da çok fazla miktarda ihtiyacımızın üstünde tüketirsek ve çok sık yersek vücudumuzun hormonal dengesi, metabolizması bozulur. Önemli olan doğal işlenmemiş en ham haliyle gıdaları, en az katkılı haliyle tüketmek, öğün sayısını, ara öğünleri çok fazla arttırmadan, öğünlerin arasını biraz açarak acıkmadan yememek ve tam doymadan sofradan kalkmak prensibini hayata geçirmemiz lazım. Bu obeziteyle mücadele yönünden sağlıklı beslenmede çok önemli bir prensiptir." ifadelerine yer verdi.

Savaş, "En sağlıklı gıdayı bile çok fazla miktarda ve çok sık tüketirsek sağlığımız bozulur. Mutlaka ara atıştırmalıklardan, ara öğünlerden kaçınmamız ve ana öğünlerde dengeli çeşitli taze gıdaları içeren bu yönüyle de bütün besin ihtiyacımızı karşılayacak güzel bir sofrayla ana öğünlerinizi geçirmek gerekiyor. Burada da ihtiyacımızın üzerinde yememek, sebze ve meyve tüketimini asla ihmal etmemek gerekiyor. Hayvansal gıdalarda süt, yumurta, balık, tavuk, kırmızı et gibi bunlar önemli protein kaynaklarıdır. Yine bakliyat tahıllar bizim için önemli besin kaynaklarıdır ama bütün bunlarla birlikte sebze ve meyveleri de her gün ihmal etmeden almamız gerekiyor.  Sebze meyveyi düzenli tüketmek hem obeziteye karşı koruyucu hem kansere karşı koruyucu hem de hastalıkları önleyecek bir vücut direnci kazandırıyor. Vitamin mineral ihtiyacımızı karşılıyor. Bunu mutlaka tavsiye ediyoruz." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *