image


Sokak oyunlarının, yerini büyük oranda dijital ve sanaloyunlara bıraktığı günümüzde bu durum beraberinde getirdiği oyunbağımlılığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek bir halk sağlığısorunu haline geliyor.

Zorbalık ve şiddet içeren simülasyon oyunları, çocuk vegençler üzerindeki olumsuz etkilerini konuşan Çocuk Gelişim Uzmanı DeryaÖztürk, çocuğun ekran başında geçirmiş olduğu zaman onu sosyal hayattankopartmaya başladığı gibi dakikalar sonrasında bilinçaltının onu sanki gerçekbir hayatmış gibi benimsemeye başladığını belirtti.

“ÇOCUK ÖĞRENMİŞ OLDUĞU ZORBALIK VE ŞİDDET BAĞIMLILIĞIYLABUNU NORMAL DÜNYASINA DÖKMEYE BAŞLIYOR”

Çocukların, zamanlarının çok büyük bir bölümünü ekrankarşısında geçirdiğini söyleyen Öztürk, “Ekran karşısında duran çocuk önceliklemacera için oyuna başlıyor. Daha sonra oyunda ne kadar can öldürürse ve kişiyezarar verirse ne kadar çok normal insan kişiliğine uygun olmayan olaylarıyaşamaya başlarsa oyun bazında daha çok popüler oluyor. Bu nedenle çocukekran başında geçirmiş olduğu zaman onu sosyal hayattan kopartmaya başladığıdakikalar sonrasında bilinçaltı onu sanki gerçek bir hayatmış gibi benimsemeyebaşlıyor. Çocuk oradan öğrenmiş olduğu zorbalık ve şiddet bağımlılığıyla oyundazarar vermiş olduğu kişileri ve bunu normal dünyasına dökmeye başlıyor. Artık normalhayatında daha zorba kavgacı ve şiddette meyilli bir birey haline geliyor.Oyunlar, çocukların beyin altına vermiş olduğu sinyallerle kişiliğinbozulmasına, zorba bir kişilik olmasına ve tamamıyla toplumdan kopan asosyalbir birey haline getiriyor.” dedi.

“ÇOCUKLAR OYUNLARA BAŞLARKEN ASLINDA İLK ÖNCE EĞLENMEK VEVAKİT GEÇİRMEK İÇİN BAŞLIYORLAR”

Örtük bilinç dediğimiz bir bilinçaltımızın mevcut olduğunubelirten Öztürk, “Örtük bilinçle çocuk tamamıyla gelen her şeye kavga, dövüş vefarklı nedenler öyle bir lanse ediliyor ki bu örtük bilinçle marka tamamıylaşiddet olarak vermiyor. Ancak mesajlarla bilinçaltımıza vermek istediği sinyalitamamıyla yerleştiriyor. Örtük bilinç dediğimiz kavramda subliminal mesajlarlaçocuklarımızın hayatına yön vermeye çalışıyor. Son zamanlarda gündemde olan‘mavi balina' ve 'Meryem' oyunları gibi birçok oyunlar vardır. Çocuklar buoyunlara başlarken aslında ilk önce eğlenmek ve vakit geçirmek içinbaşlıyorlar.” diye belirtti.

“GENÇ VE ERGENLERİMİZE YÖNELİK SUBLİMİNAL MESAJLAR İLKOKULVE ANAOKULU ÇOCUKLARIMIZA KADAR İNDİ”

Öztürk, “Daha sonra çocuklara yirmi sekiz gün boyunca bellibaşlı görevler veriliyor. 28 gün boyunca verilen görevlerde çocuklarımız geceüçte dörtte ve beşte belli sinyallerle uykudan koparılıyor. Uykudan kopartılanbu çocuklara yine orda yapılması gereken görevler tek tek verilerek onlartamamıyla bu subliminal algıyla oyunlara adapte oluyorlar. 28 günün sonundaçocuklar maalesef intihar ve hayatlarından vazgeçecek seviyeye geliyorlar.İntihar etmeseler de yeme içme bozuklukları kaygısal bozukluklar ve uykubozuklukları gibi hayatlarına etki edecek kazanımlar alıyorlar. Subliminalmesajlar zaten internet ve sosyal medyada o kadar karşımıza çıkıyor ki genç veergenlerimize yönelik olan bu mesajlar ilkokul ve anaokulu çocuklarımıza kadarindi.” dedi.

“AİLELERE TAVSİYEM SINIRLI ALANDA TEKNOLOJİYİ ÇOCUKLARINASUNMALARIDIR”

Anne ve babalar teknoloji çağında dünyaya getirmiş olduklarıçocuklarını hiçbir şekilde internetten soyutlayamadığına dikkati çeken Öztürk,“Telefonun, çocukların yatak odasına girmemesi gerekiyor. Ailece oturmuşolduğumuz alanlarda çocuk telefonuyla rahat rahat oynayabilir. Ancak çocuklarınyalnız kalmış olduğu mahrem alanlarda belli bir yaşa kadar çocukları hiçbirşekilde telefonla baş başa bırakmamalıyız. Sosyal bağımlılık dediğimiz ekranbağımlılığından uzak tutmak amacıyla belli saatlerden sonra çocuklarımıza ekranbaşından kalkabilmeyi öğretmemiz gerekiyor. Ailelere tavsiyem sınırlı alandateknolojiyi çocuklarına sunmalarıdır. Küçük yaşlardan itibaren çocuk eğeraileden belirli bir ilgiyi veya sosyal çevresinden istediği etkiyi göremese biryere bağlanmak zorunda kalır. Bağlanacağı yerin ekran olmaması adına da bellispor dallarına ve belli hobilere onları yönlendirmemiz gerekiyor. Seveceği birişi çocuklara sunarsak ekran bağımlılığından ve sosyal medya zararlarındanonları korumuş oluruz.” diye konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *