image

Yapılan araştırmalar ve çalışmalara göre şeker tüketiminin sınırlı bir şekilde tüketilmesi gerektiği yönünde. Amerikan Kalp Cemiyeti'nin yayınladığı rakamlara göre; günlük olarak alınabilecek şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori) olmalı.

Dünya Sağlık Örgütü raporu ise şekerin günlük kalori ihtiyacımızın yüzde 10'undan fazlasını oluşturmaması gerektiğini söylüyor. Çünkü vücut, fazla şekeri tolere edemiyor ve şeker zamanla birikim yaparak birçok ciddi sağlık sorununa neden olabiliyor.

Şeker "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetiklediği için keyif verici özelliği kişilerde bağımlılık yaratabiliyor. Beyinde bağımlılık yaratan etkisi de içinde şeker olan besinler tüketilmediği zaman mutsuzlukla sonuçlanabiliyor. 

İşte şeker tüketmemek için 10 neden;

İnsülin direncine sebep olur: İnsülin direnci oluşan kişilerde de metabolik sendrom, obezite, tip 2 diyabet ile kalp damar hastalıkları riski artıyor.

Hücresel yaşlanmaya neden olur

Hafızayı zayıflatıyor: Beyin dalgalarını bozarak işlevini kaybetmesine sebep oluyor.

Bağışıklık sistemine yük olur ve baskı yapar. 

Depresyon eğilimini artırır: Beyinde bağımlılık yaratan etkisi ile içinde şeker olan besinler tüketilmediği zaman mutsuzlukla sonuçlanabiliyor.

Kanser riskini artırır: Yapılan çalışmalarda besinlerin glisemik yükü ile  kolorektal, endometrium ve pankreas kanserleri arasında pozitif ilişki tespit edilmiş.

Çocuklarda hiperaktiviteye sebep olur.

Cildi erken yaşlandırır: Şeker molekülleri vücutta fazla miktarda bulunduğunda proteinlere bağlanarak proteinin yapısını değiştiriyorlar. Bu birleşme sonucu cildin en önemli yapıları olan kollajen ve elastin proteinleri zarar görebiliyor.

Karaciğer yağlanmasını tetikler: Karaciğerde fazla trigliserid birikimi yağlı bir karaciğere sahip olmanıza neden olabiliyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki fazla fruktoz tüketimi trigliseridlerin yükselmesine yol açarak karaciğer yağlanmasını tetikleyebiliyor.

Böbrek hastalığı riskini artırır. (HABER MERKEZİ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *