image

Göğüs hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Arpağ İnfluenza A (Domuz Gribi) virüsü ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

 Koronadan sonra vatandaşlarda oluşan rahatlık İnfluenza’ya (Domuz Gribine) davetiye çıkardığını söyleyen Arpağ, “İnfluenza A dediğimiz mevsimsel gribal bir enfeksiyon. Yalnız bu geçirilen korona sürecinden dolayı vücut bunu biraz unuttu. Yoksa daha önce de özellikle sonbahar aylarında başlayıp ilkbahara kadar devam eden üst solunum yolu enfeksiyonu. Bazen de akciğeri etkileyen bir durum oluşuyordu. Fakat bu dönem kadar sarsıcı ve yoğun olmuyordu. Bu Koronadan dolayı vücut bunu unuttuğu için bağışıklık sistemimiz, son dönemde de Covid azalınca bu İnfluenza virüsü tekrar yaygınlaştı.” dedi.

 “GECİKEN TEDAVİ YOĞUN BAKIMA DÜŞÜREBİLİR”

 İnfluenza A (Domuz Gribi) teşhis ve tedavisini açıklayan Arpağ, “Halk arasında ve medyada daha önce Domuz Gribi olarak da bilinen İnfluenza-A virüsü şu an yaygın olarak gözükmekte. Daha çok öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, bulantı, genel eklem ağrısı gibi şikayetlere yol açabilmekte. Bu tür şikâyeti olan hastalarımız, geçer diye beklememelerinde fayda var. En erken zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor. Erken tedavi hem daha az ilaç ile hem de uzun sürmemiş oluyor hastalık. Geciken hastalarımızda tedavi daha da uzun sürüyor bazen hastaneye yatmaları, yoğun bakıma yatmaları gerekebiliyor. Yoğun antibiyotik tedavisi gereken hastalarımız da oluyor. Ama erken dönemde geldikleri zaman antiviral tedavilerle yani bir hapla tedavi edilebilir.” dedi.

 


“ÇOCUKLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA”

 

Özellikle çocuklarda yaşanan bulaşma ve yüksek riske değinen Arpağ, “Çoduklar daha fazla risk altında. O yüzden özellikle okullarda havalandırma, mesafeye dikkat etmek lazım. Çocuklarda düşmeyen ateş beraberinde eşlik eden baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı bazen bulantı, kusma, ishal ya da nefes alamama gibi problemler oluyor. O tür durumlarda biraz daha önemsemek gerekiyor. Mutlaka en kısa zamanda bir çocuk hekimine götürmek gerekiyor. Çocuklar hem kendileri açısından hem de büyükler açısından bulaşa yol açabiliyor. Kendisi hasta olduğu gibi hızlı bir şekilde başkalarına da bulaştırabiliyor. Hasta olan çocukların okula gitmemesi, evde dinlenmesi, bol sıvı tüketmesi birde ateş düşürücüler bazen de antiviral ilaçlar kullanması gerekebiliyor.” ifadelerini kullandı.

 HASTA OLAN ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ AKSAR DİYE OKULA GÖNDERMEYİN”

 Okula giden çocuklarda hastalığın yayılmasının hız kazandığını aktaran Arpağ, “Hasta olan çocuklarımızın eğitimi aksar düşüncesiyle okula göndermeyelim. Birkaç gün mutlaka evde dinlensinler. İyileştikten sonra okula gitsinler. Çünkü hem kendileri için hem de okuldaki diğer çocuklar için risk oluşturabiliyor.” diye aktardı.

 

“İNFLUENZA’DAN COVİD TEDBİRLERİYLE KURTULABİLİRİZ”

 Alınacak önlemlerle hastalığın toplumdan kurtulabileceğine değinen Arpağ, “Aslından önlem basit. Özellikle hasta olan bireylerin biraz kendini toplumdan izole etmesi gerekiyor. Yine korona da öğrendiğimiz maske kullanım alışkanlığını devam ettirmemiz gerekiyor. Hijyen kurallarına uymamız gerekiyor. Ellerimizi özellikle yıkamamız, kalabalık ortamlarda maskesiz gezmememiz ve hasta olan bireylerine toplumun ortak kullandığı alanlardan uzak dururlarsa salgını inşallah daha az sıkıntılarla atlatırız.” dedi.

 “GRİP AŞISI OLAN BİREYLER YAKALANMAMA İHTİMALLERİ DAHA YÜKSEK”

 Grip aşısının önemine değinen Arpağ, “Özelikle daha önce Koronada da uyguladığımız maske, mesafe, temizlik kuralı geçerli. Birde yıllardan beri önerdiğimiz sonbahar döneminde başlayan ilkbahara kadar yapabildiğimiz grip aşıları hem çocuklarda hem ek hastalığı olan kronik hastalığı olan bireylerde ve 65 yaş üstü bireylerde sağlık bakanlığı öneriyor, bizde öneriyoruz. Aşı olan bireyler hastalığı daha hafif geçiriyor. Hastaneye yatış çok gerek kalmıyor. Bir de günlük yaşantılarında da ciddi bir problem yaşamıyorlar. Maske, mesafe, temizlikle beraber aşıya dikkat edelim. Aşıyı da her yıl eylül ayından itibaren ilkbahara kadar yapabiliyoruz.” dedi. EKREM GÜLŞEN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *