image

Çözüm sürecinin gerçek muhatabının PKK değil, halk olduğunu söyleyen Doğu Batı Kardeşlik Platformu sözcüsü Hasan Ünal, süreç boyunca PKK’nin tek muhatap olarak kabul edilmesinin büyük bir yanlış olduğuna dikkat çekti. 

Doğu Batı Kardeşlik Platformu Sözcüsü Hasan Ünal, Türkiye halkının 100 yıllık Kürt meselesinin son 30 yılını silahlı çatışmalarla geçirdiğini ifade etti. Sorunun devletin Kürt kimliğini inkâr ve asimilasyona dayalı ırkçı politikası olduğuna vurgu yapan Ünal, “Örgüt ise sözde Kürtlerin haklarını savunmak için şiddeti araç olarak görüyordu. Ne var ki, din karşıtı idelojik kimliğe ile PKK, Kürtler adına savaştığını söylemekle beraber hiçbir zaman Kürtleri temsil etmedi. Örgütün verdiği silahlı mücadele, Kürt toplumuna zarar vermekten başka bir işe yaramadı. ” şeklinde ifadelere yer verdi.

“PKK, Kürtlerin dini kimliği ile savaş halindeydi”

Kürtlerin, hiçbir zaman kendi adlarına yapılan bu kavganın tarafı olmadığını da anlatan Ünal, “ Taraf olmadılar çünkü her iki tarafta Kürtlerle kavgalı idi. Laik-ulus devlet, Kürtlerin hem etnik, hem de dini kimliklerini reddederken, PKK, ise Kürtlerin dini kimliği ile savaş halindeydi. ‘Kürtler adına mücadele ettiğini’ söyleyen örgüt, gerçekte bir yandan Kürt halkını dinsizleştirmeye çalışırken diğer yandan da hak temelli mücadele zeminini terörize ederek meselenin çıkmaza girmesi için çalışmıştır.”ifadelerini kullandı.

 “PKK’nın en başından itibaren tek muhatap olarak kabul edilmesi büyük bir yanlıştı”

Çözüm sürecinin gerçek muhatabının PKK değil, halk olduğunu söyleyen Ünal, kendi dışında hiçbir toplum kesimine tahammülü olmayan PKK’nın en başından itibaren tek muhatap olarak kabul edilmesini büyük bir yanlış olarak yorumladı.

“Bu gün toplum bu büyük yanlışın bedelini ödüyor”

 Bu gün toplumun bu büyük yanlışın bedelini ödediğinin altını çizen Ünal, “Kürt toplumunun diğer sivil dinamikleri, özellikle de dindar kesimleri muhatap alınarak masaya oturtulabilseydi süreç daha sağlıklı işleyebilir bu kadar da zaman kaybedilmezdi.”ifadelerine yer verdi.

 “PKK’nın Kürtlerin temsilcisi olmadığı vurgulanmalı”

Örgütün çözüm sürecinde muhatap alınmasının silah bırakmaya yönelik olduğu, bunun Kürtlerin tek temsilcisinin PKK olduğu anlamına gelmediği özellikle vurgulanması gerektiğine de değinen Ünal, “Terör örgütüne karşı verilen mücadelenin Kürtlere karşı verilen bir mücadele olmadığının altı kalın hatlarla çizilmelidir.  Örgüt ve yandaşlarının PKK ile savaş Kürtlerle savaştır şeklindeki çarpıtmalarına izin verilmemelidir.” İfadelerini kullandı. İlkha

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *