image

Asgari ücrete zam çalışmaları başladığından beri vatandaşları da piyasada bulunan her şeye zam geleceği korkusu sardı. Asgari ücrete yapılan artışı fırsat bilen bazı esnafın keyfi zamlara yöneldiğini belirten Ömer Faruk Şahin, “Asgari ücretle ilgili her sene zam yapılıyor zaten. Bu yapılan zamlar, zam yapıldıktan sonra piyasada da her şeyin zamlanmasına ve fiyatlarının onunla birlikte yükselmesine neden oluyor. Örneğin ev kiraları şu anda Batman’da çok yüksek… Bir sobalı eve kiraya girmeyi düşünüyorsanız piyasada 2 bin 500’den aşağıya ev bulamıyorsunuz. Aynı şekilde dükkân kiraları da çok yüksek. Esnaf da bu konuda çok zor durumda. Asgari ücrete zam yapıldığı zaman beraberinde birçok şeye zam geliyor. Gıda üzerine geliyor, kira üzerine geliyor, akaryakıtın üzerine zam geliyor. Asgari ücrete mutlaka yeterli bir zam gelmeli ama bu arda keyfi fiyat artışlarına da ciddi bir denetleme olmalı, ” dedi.

 “ASGARİ ÜCRET ZAMMI DİĞER ÜRÜNLERE GELECEK ZAMMINDA HABERCİSİ”

Bir önceki asgari ücret zammına değinen Şahin, “Geçen sene asgari ücrete iyi bir zam yapıldı ama onunla birlikte her şeye de iki kat fiyat artışı geldi. Ürünlere yönelik fahiş fiyat artışından ötürü bu asgari ücret zammının bize herhangi bir katkısı olmuyor. Zamla beraber kira yükseliyor, gıda  yükseliyor, her şey yükseliyor, ne anladık bu zamdan. Bir iki zam yapılsaydı fiyatlar eskisi gibi kalsaydı daha iyiydi. Bu kadar zam yapıldı ama her şey de onunla beraber iki üç katına çıktı. Denetleme olmazsa asgari ücrete yapılacak zammın hiçbir faydası olmaz” diye söyledi.

“ASGARİ ÜCRET ZAMLARI AİLELERİ KURTARMIYOR”

 Yapılan zamların bir fayda sağlamadığına değine İlhan Koçer, “Gelecek asgari ücretin vatandaşa hiçbir yararı olmayacak. Bir çuval un 90 lirayken bin lira olmuş. Yağ tenekesi 800 liraya çıkmış. Asgari ücret 10 bin liraya çıksa da bir aileyi kurtaramaz. Zaten bir aileden bir kişi çalışıyor. 10 bin lira da vermiyorlar, verecekleri 7 bin lira, o da vatandaşı kurtarmaz. Daha makbulü en azından bu zamları, bu fiyatları indirirlerse şu andaki asgari ücretle de geçinebilir.” dedi.

 “ASGARİ ÜCRET DÜZENLEMESİYLE BERABER DİĞER GİDERLERDE DE DÜZENLEME YAPILMALI”

Asgari ücret zamlarında yapılan düzenlemelerin aynı şekilde vergi ve giderler için de yapılmasını isteyen Bünyamin Yıldız, “Asgari ücretin yükselmesiyle beraber oluşan vergiler, SSK giderleri de inanılmaz yüksek. Bunları şu anki bütçemizle karşılama durumuz yok. Gün geçtikçe küçülmeye gidiyoruz. Oluşan vergiler esnafın belini ciddi anlamda büküyor. Bu konuda bir çalışma yapılmalı. Girdiler konusunda, vergiler, SSK girdileri konusunda yetkililerden bir duyarlılık göstermesini, bir indirime gidilmesini ve bizi rahatlatacak bir sistem oluşturulmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILSIN AMA GIDAYA VB. ZAM YAPILMASIN EYVALLAH”

 Yapılacak asgari ücret zamlarının bir faydasının olmadığına değinen esnaf Cengiz Acar, “Asgari ücrette zam diyorsunuz, tamam yapılacak eyvallah. Yalnız ondan önce gıda vb. eşyalara zam gelmezse Allah razı olsun diyeceğiz. Yoksa bir fayda vermez. Asgari ücreti 11 bin yaptınız ürünlere de zam yapmayalım o zaman çalışan sevinir. Evine bir katkısı olur. Hiçbir fayda edeceğini zannetmiyorum. Gelecek zam ürünlere gelmezse fayda verir.” dedi. EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *