image

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan çalışma, neticesinde ilginç verilere ulaşıldı.Bbiri düşük karbonhidratlı beslenen ve diyet yapmayan iki grubun kan şekerlerini karşılaştırdı. Altı aylık çalışmanın sonunda düşük karbonhidratlı yemek yiyenlerin kan şekerlerindeki hemoglobin (A1c) seviyesinde, normal yemek yiyenlere göre düşüş gözlemlendi. Karbonhidratı az tüketen grubun kilo verdiği ve glikoz seviyelerinin düşük olduğu ortaya çıktı.

Tulane Üniversitesi Epidemiyoloji Bölümü’nde doçent olan çalışmanın baş yazarı Kirsten Dorans, okulun internet sitesinde yayınlanan raporunda “Çalışmanın sonuçları, hemoglobin (A1c) seviyeleri normalden yüksek olan ancak diyabet sınırının altında olan prediyabet hastaları için oldukça önemli” dedi.

Prediyabet hastaları, tip 2 diyabet, kalp krizi ve felç riski altında. Bu kişiler, kan şekerlerini düşürmek için ilaç kullanmıyor. Bu nedenle sağlıklı beslenme söz konusu kişilerin sağlıklarında önemli bir yer tutuyor.

Çalışmada kan şekeri ölçümleri prediyabetten diyabetik seviyelere kadar değişen, diyabet ilacı kullanan ve kullanmayan katılımcılar yer aldı.

Çalışmada düşük karbonhidrat tüketen grubun hemoglobin seviyeleri, diğer gruba göre yüzde 0,23 daha düşük çıktı. Dorans, bu düşüşü ‘mütevazi ama klinik olarak anlamlı’ olarak adlandırdı. Düşük karbonhidrat tüketen grubunun gün boyunca aldığı kalorilerin yarısı yağ kaynaklıydı. Ancak bunlar, zeytinyağı ve fındık yağı gibi gıdalarda bulunan sağlıklı doymamış yağ

Yapılan çalışmanın düşük karbonhidratlı bir diyetin diyabeti önlediğini kanıtlamadığını belirtti. Ancak ilaçla tedavi edilmeyen prediyabet ve diyabet hastalarının karşı karşıya olduğu risklerinin nasıl azaltılacağı konusunda daha fazla araştırmaya kapı araladığını vurguladı. (HABER MERKEZİ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *