image

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde bir gayrimenkulün birden fazla kişiye satılabilmesi, internet üzerinden yatırılan depozito veya peşinatların geri alınamaması sonucunda dolandırıcılık vakalarının artış göstermesi vatandaşı mağdur ediyor.

Dikkat edilecek hususlar, alınması gereken tedbirler konusunda değerlendirmelerde bulunan emlak sektör temsilcisi Ufuk Yücel, bu tür bir durumla karşılaşılmaması için belli alım-satım işlemlerinde uygulanan prosedürlerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

“E-DEVLET UZANTISINDAN GİRİP MÜLK SAHİBİ KONTROL EDİLMELİ”

Emlak alım-satımında mağduriyetlerin arttığını söyleyen Yücel, “İnsanlar geliyor kendi evi olduğunu söylüyorlar, internet ortamlarına ev ilanı atıyorlar. Farklı ve düşük fiyatlar olduğu için de insanlar kiralamak istiyor veya evi satın almak istiyorlar. Daha sonrasında bakıyorsunuz şahıs ev sahibi değilmiş. O yüzden insanlara çok basit olan bir yolla, e-devlet uzantısından girip mülk sahibinin kim olduğunu görmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.

Bazı insanların kolay para kazanma yolunu seçerek insanları aldatma ve dolandırma yoluna tevessül ettiklerini belirten Yücel, seçici davranılmasını ve bilinen sektör temsilcileriyle çalışmasını tavsiye etti.

“EVİ GÖRMEDEN, KİMSEYE KAPARO VEYA DEPOZİTO ADI ALTINDA BİR PARA GÖNDERİLMEMELİ”

Yücel, “Dolandırılma hususunda tavsiyem: ‘Kesinlikle görmeden herhangi bir eve kaparo veya depozito adı altında bir para gönderilmemeli. Çünkü bu şekilde fiyatı çok uygun tutup evler 10-15 kişiye ki bu çok ciddi bir rakam, kiraya verilebiliyor veyahut da satılabiliyor. İnsanların güvenilir emlak firmalarıyla çalışmalarını tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

İnternet üzerinden kendisini ev sahibi gibi tanıtan ve depozito isteyenlere karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Yücel, “Ev alacaklar daha çok emlak firmalarıyla çalışsınlar. Gerçekten her şeyi prosedürüne uygun yapıldığı takdirde aslında ortada herhangi bir açık yok. Ev kiralanması veya ev satışı güvenilir bir yerden, belirli prosedürler kontrol edilerek yapıldığı takdirde, kimse dolandırılmaz. Fakat insanlar evi görmeden, sadece fiyatı çok daha uygun olduğu için tutmaya veya satın almaya çalışıyor ve maalesef böyle bir dolandırıcılıkla karşı karşıya kalıyor.” diye konuştu.

“SATIN ALINACAK EVİN TAPUSU KESİNLİKLE GÖRÜLMELİ”

Herhangi bir dolandırıcılığa maruz kalmamak için satış işlemlerinin avukat veya noter nezdinde yapılması tavsiyesinde de bulunan Yücel, “Biz size temelden ev vereceğiz. Şu kadar fiyattan değil de bu fiyattan diyerek, maalesef insanları kandırabiliyorlar. Satın alınacak evin tapusu mutlaka görülmelidir. Kesinlikle tapu sahibi ile yüz yüze gelinmesi gerekmektedir. Mülk sahibi gelemiyorsa da satışla ilgili vekalet verdiği kişinin, resmi evrakla gelmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. İLKHA

 

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirebilmek için emlak firmalarıyla çalışılması gerektiğine vurgu yapan Yücel, emlak firmalarının aracılık hizmeti vermeleri, buradan bir kazanç elde etmeleri sebebiyle daha dikkatli ve seçici hareket ettiklerini kaydetti.

 

Mülkiyet satış işlemlerinde dikkatli olunması gerektiğine ve dolandırıcılık vakalarının çoğunu emlak firmalarıyla çalışmayanların yaşadığına dikkat çeken Yücel, şu ifadeleri kullandı:

 

“Alıcı kişiyle karşı karşıya geleceksiniz. Tahsil edilecek paraya kesinlikle aracı sokulmaması gerekiyor. Mal sahiplerinin de: ‘Bir tanıdığım var. Yurt dışından gelecek, size şu kadar para verecek, yabancı para birimi döviz verecek.’ Bu tür sözlere kesinlikle inanmasınlar. Bu tür işlemlerin hepsini noter huzurunda ve avukat huzurunda yapmalarını tavsiye ediyorum. Emlak firmalarıyla çalışsınlar. Satış işlemlerini bu şekilde sağlasınlar. Emin olunuz bu tür dolandırıcılık haberlerin birçoğu emlak firmalarıyla çalışmayanların başına gelmektedir. Bu nedenle onlardan tek ricamız mülk sahiplerin emlak firmalarıyla çalışmalarıdır. Biz onlara yol gösterelim, kılavuz olalım kimse mağdur olmasın.” (İLKHA) 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *