image

Ilısu Barajı faal olmadan önce, 100’ün üzerinde hanesi bulunan Soğuksu (Zorava) Köyü’nden eser kalmadı. 1997 yılında dönemin Batman Valiliği tarafından örnek köy seçilen Soğuksu (Zorava) Köyü 2020 yılı mayıs ayı itibari ile mezra boşaltıldı.

Köylerini boşalttıktan sonra şehir ortamına alışamadıklarını ve şehir hayatının kendilerine zor geldiğini söyleyen köy sakinleri yetkililere seslenerek yeni yerleşim yeri tahsis edilmesini istediler.

Soğuksu (Zorava) Oymataş Mezrası sakinlerinden İlhan Özgün gazetemiz aracılığıyla yetkililere sesini duyurmak istediğini söyledi.

Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Tarım Ve Orman İl Müdürlüğüne giderek sorunlarını ilettiklerini söyleyen Özgün şu ifadeleri kullandı; 

“Batman merkeze bağlı Soğuksu (Zorava) Oymataş mezrasında bulunan evlerimiz yerele bir oldu. Bizler devletimizden yeni yerleşim yeri vermesini rica ediyoruz. Bugün Çevre Ve Şehircilik İl müdürlüğüne başvurduk. Allah razı olsun olumlu cevap verdiler. Burada gazeteniz aracılığıyla sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Mezradaki camimiz dâhil tüm evler kullanılamaz durumda. Vatandaşların çoğu köyünü terek ederek şehir hayatına alışmaya çalışıyor. Köy hayatına alıştığımız için kolay kolay şehir hayatına alışacak gibi değiliz.”

Soğuksu (Zorava) köyünde yıkılan ve harabeler arasında “Evimiz gibi hayallerimiz ve anılarımızda baraj sularına gömüldü.” duvar yazısı ise dikkat çekti. VEYSİ GÜLTEKİN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *