image

Rahman olan Allah'ın selamı ile...

Yiğitler (mêrxasan) diyarı Batman ya da Abdulkadir Turan Hocanın tanımı ile İslam Şehri Batman.

Batman üülkemizin 72.vilayetidir. Petrolün burada keşfedilmesiyle şehirleşme hızla artış görterir, artan şehirleşme ile birlikte Batman 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Türkiye'nin 72. ili olma unvanına kavuşmuştur.

Toplumsal olarak Batman halkı inançlarına sadık ve yaşamaya gayret eder. Ülkemiz bazında İslami kimliğin yoğun yaşandığı şehirlerin başında gelmektedir. Nitekim Ramazan aylarında kepenk kapatan esnafının hala var olması gibi. Ahlaki ve kültürel değerlerini ayakta tutan yerel halk, bu ahlaklar ve kültürel değerler çercevesinde misafirperver, komşu severdir. Saygının korunduğu bu diyarda toplum; değerlerine sahip çıkmaktadır.

Batman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde bulunmasına rağmen siyasi ve eylemsel olarak sakin bir il olarak öne çıkmaktadır. Çevre illerinde yaşanan gerginlik ve olumsuz olaylara karşın Batman daha güvenli bir liman gibi durmakta ve göç almaktadır. Bunun asıl sebebi ise yerel halkın güven ve huzur ortamını tercih etmesidir.

Evet, Batmandayız. "Abi bize ne anlatacaksın şu küçücük, sonradan il olmuş, medeniyet devşirmiş ilden?" der gibisiniz. :) Bakalım anlatacak neler varmış.

Batman, yani Kürtçe ismi ile Êlîh'e. Tarihsel süreç içerisinde Batman isminin geniş bir değişikliği yoktur. Yerel kaynaklarda geçen bilgilere göre Batman ismi:

"1515 yılında, 4. Murat'ın Bağdat seferi sırasında kendisine büyük yararlıklar gösteren Turhan oğlu Mahmut Pasa'ya ELEKHANI içine alan Batman suyu ile Botan suyu arasında kalan bölgenin tamamını vermiştir. Bu gelişmeden sonra ELEKHAN telaffuz değişikliğine uğrayarak halk dilinde ELAH zamanla "ILUH" ismini almıştır. İluh köy birimi olarak kayıtlara geçmiş ve Siirt vilayeti, Elmedina kazasına bağlı olarak benliğini sürdürmüştür.

El-medina yerleşim birimi 1926-27 yılı ilkbaharında bugünkü Batman Çayının taşması nedeniyle haritadan silinmiş ve İluh köyü Beşiri (Kobin) ilçesine bağlanmıstır. Batman isminin nereden geldiği hakkında görüşler olmayıp, bir görüşe göre bugünkü Batman Çayının adı 1950'li yılların basında Iluh köyüne verilmiştir. Yaygın olan görüşe göre de Iluh köyünün aşağı kısmında ilk deneme kulesi kurulduğunda TPAO'nun tesislerinin bulunduğu bölgeye bakmaktan gelen Batman adı verilmiştir."

Batmanımızın tarihçesi hakkında da yine en iyi bilgileri bizlere yerel kaynaklar sunmaktadır. Batman'ın şehir merkezinde tarihsel süreç içerisinde yoğunluk yaşanmamıştır. Asıl yoğunluk ve medeniyet başta Antik Kent olan Batman ilçesi Hasankeyf ve Kozluk, Sason nisbeten Gerçüş ilçelerinde yaşanmıştır.

"Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgiler halk hikayeleri, mitler ve Heredot tarihinde verilmektedir. Ortak verilere göre MED Kralı Abtyagestin'in torunu Kyros karsıtı Erpagazso M.Ö. 550 yilinda yenilince MED asilzadeleri arasındaki utancından dolayı MED'lerin yasadıgı Media bölgesinin kuzey batı ucundaki topraklarına çekilmek zorunda kalmıs. Başka bir görüşe göre de Kyros pres egemenliği altında kalmamak için bu bölgeye yerleşmiştir. Karaçalı, sazlık ve bataklıktan oluşan bu bölgenin ortasında yapay bir adacık oluşturup, adına han obası anlamında olan "ELEKHAN" denilmiştir. ( M.Ö. 546 ) ELEKHAN 194 yıl bağımsız ve mutlu bir dönem geçirerek 352 yılında Büyük İskender'in istilasına uğramıştır. Daha sonra Lesepkoslar, Partlar, Romalılar, Sasani ve Bizans’ın hakimiyetine girmiştir. Artuklular, Moğollar, Ilhanlılar, Celaliler, Karakoyunlu (Pezrese) Akkoyunlular ve 1500 yılında Savefilerin eline geçmistir." MUHAMMED ALTUN

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *