image

Merkez Bankası’nın sürpriz bir şekilde 100 baz puan indirimi kararı alarak faizleri yüzde 14’ten yüzde 13’e çekmesi, altın fiyatlarında düşüşe sebep olmuştu. Son olarak   FED Başkanı Powell’in, Cuma günü  Jackson Hole’de ki faiz artışlarının devam edeceği mesajlarını içeren konuşmasının ardından altın son bir ayın en düşük seviyesine indi.

Geçtiğimiz haftayı bin 15 TL seviyelerinde kapatan  gram altın, yeni hafta ile birlikte oklarını aşağı yöne çevirdi. Yeniden bin TL'ye sınırına gerileyerek 900'lü seviyeleri zorlayan gram altın için ünlü ekonomist İslam Memiş'ten dikkat çeken yorum geldi. Memiş, "Yeni rekora hazır olun!” diyerek altın fiyatlarının yeniden yükselişe geçeceğini bildirdi.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'in yorumları şu şekilde:

"Cuma günü FED başkanı tarafından yapılan faiz artırımına yönelik sinyaller  dolar karşısındaki diğer para birimleri olarak görülen altın ve gümüş gibi emtialar da ve kripto paralarda düşüşü beraberinde getirdi. Bu sert düşüş yeni haftada da kendini hissettirdi.

Pazartesi hafta başlangıcından itibaren düşüşün izleri hissedildi. Altının Ons fiyatı 1.720 dolar seviyesine kadar geriledi. Gram altın TL fiyatı 1.006 lira seviyelerinde.

Kuyumcularda ve serbest piyasada bu rakam 1.015 ile 1.020 arasında. Dalgalanma süreci devam ediyor. Makas aralığını göz önünde bulundurun.

Kısa vadede baskılamanın devam edeceğini orta ve uzun vadede ise bu durumun biraz daha karışık. Resesyonu kabul etmeyen FED’e karşılık tekniksel olarak enflasyonda artışları sürdürecek. Oluşan problemlere karşı yapılabilecek pek bir şey yok. Faiz artırımı devam ettirilerek süreç aşılmaya çalışılacak. 

Gerilim orta ve uzun vadede göz önünde bulundurulduğunda yatırımcıların dolar karşısında değer kaybettiği bir duruma getirebilir ya da tekrar alım fırsatı içinde bir nokta olarak görülebilir.

Enflasyon artmaya devam edecek. Bununla beraber resesyon riski ile beraber altın fiyatlarının tekrar yükselmesini sağlayacak.

Doların yılın son çeyreğinde 20 ile 21 lira aralığında olmasını öngörüyorum. Eğer bu öngörü gerçekleşirse gram altın ve TL fiyatında yeni bir rekora imza atabilir.

Altın alacaklar ya da düğün yapacaklar için söylüyorum. Önümüzdeki yıl bu fiyatları bulma ihtimali oldukça düşük. Artık 1000 liranın altına sarkma ihtimali oldukça zor."

(HABER MERKEZİ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *