image

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'ndan sonra sosyal konut projesi ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Yapılacak sosyal konut projesi ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, Özellikle ihtiyaç sahiplerine düşük maliyetli sığınabileceği, başını sokabileceği hayatını devem edebileceği gelir seviyesi her ne kadar düşük olursa olsun. Bunun karşılığında bir nebzede olsa insanlara rahatlık katacağını inandıklarını söyledi.
Vatandaşların konut projesi konusunda umutlu olduğunu dile getiren Çelebi, bu eylem ve hareketi göstermek vatandaşa bir enerji katmış durumda olduğunu söyledi.

"Enflasyonun yükselmesinden dolayı bir tabakanın tamamen mağdur olduğunu görüyoruz"

Cumhurbaşkanın açıklamasının çok önemli olduğunu belirten Çelebi, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da bu noktada öngörüleri görüşleri ve hazırlıkları var. Yaklaşık 20 gün sonra ana şablonuyla ne yapıp ne yapılmayacağı ile ilgili bakanlık çalışmasına sunup Cumhurbaşkanın onayıyla hayata geçirecekler. Tahminen 150 bin konut civarında konuşulan bir projenin ilk ayağını konuşuyoruz. Ülkemize baktığımız zaman sosyal yaşam alanları içerisinde gelir seviyesi düşük insanların şu anda hayatlarını idame edebilecek ciddi anlamında gayrimenkul edinebilme şartları zorlaştı. Bununla beraber kiraların enflasyondan nedeniyle ciddi bir şekilde yükselmesinden dolayı bir tabakanın tamamen şu an mağdur olduğunu görüyoruz." dedi.

"Rekabeti aşağıya çekecek maliyetler içinde bir sebep olacak"

Her şeyden önemlisi sosyal devlet anlayışıyla bu eylem ve hareketi göstermek vatandaşa bir enerji katmış olduğunu söyleyen Çelebi, "150 bin konut bu iş için yeterli mi değil mi onu zaman ve süreç gösterecektir. 85 milyonluk bir yaşamın olduğu ülkede 150 bin konut tabi ki bazı şeyler yetmeyecektir. Özellikle ihtiyaç sahiplerine düşük maliyetli sığınabileceği, başını sokabileceği hayatını devem edebileceği gelir seviyesi her ne kadar düşük olursa olsun. Bunun karşılığında bir nebzede olsa insanlara rahatlık katacağına inanıyoruz. Doğrudan baktığınız zaman aslında 150 bin konut, sadece 150 bin konut anlamına gelmiyor. Ortalama 600 bin kişinin de hayatını idame edeceği yer oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve sayın bakanımıza bu konuda teşekkür ediyoruz. Belki rekabeti de aşağıya çekecek maliyetler içinde bir sebep olacak diye öngörüyoruz." şeklinde konuştu.

"Bu konutlar ihtiyacı giderecek konutlardır"
Alt gelir düzeyine yapıldığı için çok büyük evler beklenmediğini belirten Çelebi, "Maliyetlerin oldukça kısıldığı örneğin; 30 metre salon değil de 20 metre salonların 20 metre mutfakların değil de 10 metrekare mutfakların olacağı ama önemli olan dışarda halkımızın sıkıntı çekmeyeceği yaşam modelleri oluyor. Bunlar 2+1 düzeyinde daireler olacaktır. Belki yanında 3+1 kısmen 1+1 daireler olabilir. Ama sonuç itibariyle büyük çok büyük daireler değil, yenidünya düzenine göre ısınma temizlik problemi eşya koymak bir problem bunların hepsini görmek lazımdır. Bu konutlar ihtiyacı giderecek konutlardır." diye belirtti.

"Önemli olan vatandaşlarımızın mağdur olmamasıdır"

Arazi öncelikli arsa bedeli bunlarda kısmi bedeller olacağına dikkat çeken Çelebi, "Bugün serbest piyasadan bir konut alıyorsanız bunun önce arsa bedeli sonra inşaat maliyeti var. TOKİ kanalıyla girdiğiniz yerlerde arsa bedelleri minimum seviyede olacağı için rakamsal olarak serbest piyasadan hemen hemen yüzde 50'nin altında olacaktır. Biz sektör olarak sosyal konut projelerini kendimize iş daraltma anlamında bir yük getirmeyeceğini bilen bir taraftayız. Son 20 yıldır özellikle Türkiye'nin hemen, hemen bütün illerinde ciddi anlamda sosyal konutlar yapıldı. Aslında bunlar bizim unutulmuş olan alt kesimimizin hayatını idame edeceği alanlardır. Bu konuda tabi ki sosyal konut projesini destekliyoruz. Önemli olan vatandaşlarımızın mağdur olmamasıdır. Vatandaşlarımızın çok ciddi anlamda kira bedelleri yüzünden mağduriyet yaşamamasıdır. Türkiye'nin her köşesinde bir mağdur varsa eğer ki bir projede onu destekliyorsa biz de onların yanındayız." diye konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *