image

Araştırmacılar, uzun zaman aralıklarında meydana gelen hastalıkları ve sonuçlarını gözlemlemek için genetik farklılıkların sonuçlar üzerindeki etkisini incelediler. Çalışma için BioBank’taki verileri kullandılar.

BioBank’ta 2006-2010 yılları arasında İngiltere’de yaşayan 40-69 yaşları arasında 500 binden fazla kişi analiz edildi. Bu kişiler, düzenli olarak kan, idrar ve tükürük örneklerinin yanı sıra yaşam tarzları hakkında da ayrıntılı bilgi verdiler. Gündüz uyku sıklığı araştırmasında, Biobank’teki bazı katılımcılarla 2006- 2019 yılları arasında dört kez anket yapıldı.

Düzenli olarak şekerleme yapan, her gün sigara ve alkol tüketen, eğitim seviyesi ve geliri daha az olan erkeklerin çoğunun uykusuzluktan muzdarip olduğu ve uyurken horladığı ortaya çıktı. Daha uzun saatlerde şekerleme yapanların, genetik olarak hipertansiyona yatkın olduğu kaydedildi.

Düzenli olarak şekerleme yapanların, nadiren şekerleme yapanlara göre yüzde 12 daha fazla yüksek tansiyon riskine ve yüzde 24 oranında daha fazla felç geçirme riskine sahip olarak gösterildi.

Çalışma, daha fazla şekerleme yaptığını belirten kişilerin yaklaşık dörtte birinde yüksek tansiyon riskinin yüzde 40 arttığını ortaya koydu.

Gün boyunca uykulu olmanın ve yüksek tansiyonun, bu sorunların belirtileri olabileceği kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *