image

30 senedir bisiklet satan Metin AK, akaryakıt fiyatlarının yükselmesinden ötürü vatandaşın arabasını evde bırakıp bisiklet tercih ettiğini ifade etti. 

Vatandaşların mecburiyetten dolayı bisiklet kullandığını belirten Metin Ak, “30 yıldır bu işle uğraşıyorum. Bisiklet bu süreçte artık ihtiyaç haline gelmiş durumda. Akaryakıta gelen zamlardan ötürü halk mecburiyetten dolayı bisikletlere yöneliyor. Masraflarından dolayı arabasını evde bırakıp bisiklet kullananlar da var. Buraya gelen müşterilerimizin yüzde 80’lik bir kısmı bu şekildedir. Ayrıyeten çocuklar için almaya gelen müşteriler de var. Fiyatlar genel olarak yükselmiş durumda. Eskiden 1500 TL’lik normal bir bisikletin fiyatı şuanda 3300 TL civarındadır. Piyasadaki fiyatlar genel olarak yükselmiş. Kira fiyatları aynı şekilde artmış.” Dedi.

Geçen seneye göre her bir bisiklet çeşidinde yüzde 70’ten fazla bir zam geldiğini söyleyen başka bir bisiklet satıcısı ise, “Hem fiyatlar yükselmiş hem de kalitede düşüş söz konusu. Beklentilerimize göre müşteriler yüzde 50 oranında düşmüş. Öğrencilerin karnelerini almalarından sonra büyük bir satış beklentimiz vardı. Yaz tatilinin başlamasıyla beraber beklediğimiz satışı göremedik. 4-7 yaş arası bisiklet fiyatları geçen sene 550-600 bandındayken bu sene 900-1200 TL arasındadır. 10-15 taş arası bisiklet fiyatları 600-1000 TL arasındayken bu fiyat şimdi 1500-2000 civarındadır. Benzin fiyatlarının yükselmesiyle mecbur bisiklet satın alanlardan olmasa bisiklet satışlarımız tamamen duracak.” Dedi.

Vatandaşların çoğunun internet sitelerine yöneldiğini belirten bisiklet satıcısı, “Fiyatların yüksek olmasına rağmen halen oradan satın almaktadırlar. Halk tamamıyla sanal paraya geçmiş. Nakit para görmüyoruz artık. Vatandaş polisiyle, öğretmeniyle, tekstil çalışanlarıyla internetten alışveriş yapıyor. İnternetten alışverişin yerel ekonomiye hiçbir katkısı yoktur. Bu durumdan yerel esnaf olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.” Dedi. M. ŞERİF DURMAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *