image

Sağlık konusunun siyasi çıkarlara alet edilmemesi ve halkın mağdur edilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet arttı. En son Konya Şehir Hastanesinde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya görevi başında öldürüldü. Kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet; ailesine ve sağlık çalışanlarına başsağlığı diliyoruz. Olayı şiddetle kınıyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar asla kabul edilemez. Vatandaşların can güvenliğinin sağlanması da sağlığının korunması da devletin asli vazifelerindendir. Devlet bu yükümlülüğü yerine getirmek için her türlü tedbiri almalıdır. Sağlık çalışanlarının can güvenliği mutlaka sağlanmalıdır. Sağlık konusu siyasi çıkarlara malzeme edilmemeli, hastalar kesinlikle mağdur edilmemelidir.”

Açıklamada, “Sağlık çalışanlarının ağır ve yoğun çalışma şartlarına karşılık ücretleri mutlaka düzeltilmeli konuyla ilgili yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır.  Bu bağlamda 2021 yılında yayımlanan 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği' yeniden gözden geçirilip sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını iyileştirecek ve iş yeri barışını sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli; sonuç odaklı değil, sebep odaklı bir yaklaşımla sağlıkta şiddetin önüne geçilmelidir.” Denildi.

"KYK BORÇLARI SİLİNMELİDİR"

Açıklamada KYK borçlarına da değinildi. "Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na öğrenim kredisi borcu olan üniversite mezunları, artan borç yükü altında ezilmektedir." denilen değerlendirmede,  "Borçlarını ödeyemeyen mezunların birçoğu icralık olurken son ekonomik kriz ve borçların enflasyon oranında artırılması bu mağduriyetleri ikiye katlamaktadır. Öğrenim süresi boyunca kredi alan bir üniversite mezunu, bugün geri ödeme için aldığı kredinin 4 katına yakın bir miktarı ödemek zorunda kalmaktadır. Mezunlar, aldığı kredinin geri ödemesini peşin dahi yapsa yine de iki katından fazla bir ödeme yapmak zorunda kalmaktadır.” İfadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Sürekli sosyal devlet vurgusu yapan hükümet bu soruna acil çözüm bulmalıdır. Tek kalemde büyük firmaların ve spor kulüplerinin milyarlık borcunu silen hükümetin, öğrenciler söz konusu olunca cimri davranması anlaşılır değildir. Özellikle seçim dönemlerinde, soruna çözüm bulunacağı, gençlerin mağdur edilmeyeceği vaadi yerine getirilmeli, gençlerimizi rahatlatmalıdır. Bu bağlamda şimdiye kadar ödenen öğrenim kredileri, bursa dönüştürülerek geri ödeme alınmamalıdır. Alınması durumunda ise kredi faizleri tamamen silinmeli, anaparanın geri ödenmesi uzun bir vadeye yayılmalıdır. Ataması olmayan mezunlardan ise atama yapıldıktan sonra yine uzun bir vadede tahsil edilmelidir. Ayrıca yurtlara yapılan yüzde 80’lik zam geri alınmalıdır. Öğrencilerden para kazanma anlayışından vazgeçilmelidir." ifadeleri kullanıldı. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *