image

Geçen haftalarda TÜİK’in açıkladığı iller bazında ihracat rakamlarında Batman’ın nüfus olarak kendisinden küçük bazı bölge illerinden bile çok gerilerde olduğu ortaya çıktı. Bu durumun iki önemli sebebe dayandığını belirten HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, bu sebeplerden birinin maliyetlerdeki aşırı artış olduğunu, diğerinin ise Batmanlı iş adamlarının üretime yönelik yatırımlarını başka illerde yapması olduğunu ifade etti.

AŞIRI MALİYETLER ÜRETİME BÜYÜK ZARAR VERDİ

Aşırı maliyetlerin Batman’da faaliyet gösteren firmaların üretim yapamamasına yol açtığını vurgulayan Çetiz, “Pandemi süreciyle başlayıp Rusya Ukrayna savaşıyla zirveye çıkan ve tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz ülkemizi ve dolaylı olarak bölgemizi etkisi altına almış bulunmaktadır. Bu süreçte maliyetlerin artması enerji ve akaryakıttaki astronomik yükseliş bölge ticaretini derinden sarstı. Bu süreçte ilimizde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarımız bir taraftan üretim yapamamakta, diğer taraftan rekabet güçlerini yitirmektedir.” Dedi.

BATMAN İHRACAT KONUSUNDA KENDİSİNDEN KÜÇÜK BÖLGE İLLERİNİN GERİSİNDE

TÜİK’in verilerine değinen Çetiz, “TÜİK’ in son verilerinde ortaya çıkan ve Batman'ımızın ihracat ithalat durumunu ortaya koyan rakamlar tablonun ne kadar kötüye gittiğini gözler önüne sermektedir. Özellikle akaryakıta bağlı girdilerin artması bunu tetikleyen en büyük sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem sanayicilerimizin hem de ülke ekonomisinin kazanması için hükümetin acil tedbirler alması ve sanayicilerimize yönelik pozitif adımlar atmaları gerekir.” Diye konuştu.

BATMANLI İŞ ADAMLARININ ÇOĞU BAŞKA İLLERDE ÜRETİM YAPIYOR

Batmanlı iş adamlarının çoğunun üretimlerini dışardaki illere yönelik yaptıklarını söyleyen Çetiz, “ Batman’da üretim çok az. Fabrikalarımız yok gibi. Batmanlı çok sayıda iş adamı var. Bu iş adamlarımız yatırımlarını daha çok dışarıda yapıyorlar. Batmanlı olup da dışarıda fabrika kurmuş olan birçok iş insanını tanıyorum. Bu iş adamlarımız Batman’a yönelik daha çok tüketime yönelik yatırım yapıyorlar.  AVM, Mağaza, Hastane gibi yatırımları var. Ama fabrika kurmuyorlar” ifadelerini kullandı.

TÜKETİME YÖNELİK YATIRIM BATMAN’A YARAR SAĞLAMIYOR

Tüketime yönelik yatırımının Batman’a yarar sağlamadığını vurgulayan Çetiz, “ Üretim olmayınca yatırımların ilimize pek faydası yok. İstihdam olmuyor, ihracat artmıyor. Yatırımlarını dışarıda yapan Batmanlı iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Gelip Batman’da yatırım üretim yapsınlar, fabrika kursunlar. Doğup büyüdükleri memleketlerine sahip çıksınlar. Her geçen gün büyüyen, nüfusu artan, işsizlik sıkıntısı çeken, istihdam konusunda yetersiz olan Batman’ı bırakıp dışarıda üretime yönelmeleri onlara yakışmıyor” dedi.

YEREL YÖNETİMLER İŞ ADAMLARINA YER BULMA KONUSUNDA YARDIMCI OLMALI

Batman’ın üretim ve fabrika kurma konusunda güvenilir, önü açık bir il olduğunu söyleyen Çetiz, ilimizde yatırım yapmak isteyip da yer bulma sıkıntısı yaşayan iş adamlarına yardımcı olunmasını da istedi. Bu konuda yerel bürokrat ve yönetimlere de görev düştüğünü belirten Çetiz, herkesin el birliğiyle Batman’ı kalkındırması gerektiğini söyledi. M. ŞERİF DURMAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *