image

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı yayınladığı bir basın açıklamasıyla, 28 Haziran 1925’te 47 arkadaşıyla birlikte katledilen Şeyh Said'i idam edenleri telin etti.

Şeyh Said ve dava arkadaşlarının katledilişlerinin 90'ıncı yıl dönümünde bir basın açıklaması yapan HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idam edilişlerinin 90’uncu yıl dönümü münasebetiyle Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Batman İl Başkanlığı tarafından bir basın açıklaması düzenlendi.

Açıklamada, Şeyh Said ve arkadaşlarının istiklal mahkemeleri adlı zulüm mahkemeleri tarafından büyük zülüm ve haksızlığa uğradıkları ve Müslümanların onları iyi tanımaları gerektiği ifade edildi.

Türkiye geçmişi ile yüzleşmelidir

Basın açıklamasında Şeyh Said’in kıyamının tamamen İslami maksatla yapılan bir hareket olduğuna değinilerek, “Şeyh Said’in mücadelesi sadece Allah için ve aziz dini içindi. Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmesinin üzerinden 90 yıl geçti. Devlet sırrı olarak senelerdir saklananlar, o dönemin tüm tutanakları ve mahkeme kayıtları tarihçilere ve kamuoyuna açılmalıdır. Türkiye, geçmişi ile yüzleşip suçluya suçlu, haklıya haklı diyebilme erdemine ve cesaretine sahip olmalıdır.”ifadeleri kullanıldı.

Devlet halktan özür dilesin

Şeyh Said Efendinin kıyamında ve hareketinde İslam dini dışında herhangi bir gayesinin olmadığı ifade edilen açıklamada, "Şeyh Said İslam için ayağa kalkıp küfre ve efendilerine karşı kıyam etmiştir. Şeyh Said Efendi, Şeriat kanunlarını ortadan kaldıranlara karşı tavır göstermiş ve kıyam etmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Devlet yetkililerine de seslenilen açıklamada, “Yetkililerden isteğimiz; toplumsal barışa hizmet için halk nezdinde itibar ve saygınlıkları olan Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin ortaya çıkarılması, itibarlarının iade edilmesi ve istiklal mahkemelerine ait arşivlerin açılmasıdır. Yapılan hukuksuzluklardan dolayı Devletin halktan özür dilemesidir.” denildi.

Şeyh’in mücadelesi İslami’ydi

Şeyh Said Efendinin 28 Haziran 1925 günü 47 arkadaşıyla birlikte asılarak şehid edilirken bile son sözlerinin, ‘Muhakkak ki benim ölümüm Allah'ın dini olan İslam’ın hâkim olması içindir’ olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Şeyh Said ve arkadaşlarının mücadelesinin İslami bir mücadele idi. Onların sevdası milliyetler ve uluslar üstü, dünyadaki tüm İslam toplumları içerisinde küfür, şirk ve emperyalist tağuti rejimlere karşı İslam’ın tevhid bayraktarlığını dimdik ayakta tutan bir ilham kaynağıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya, “Bu büyük İslam mücahidi ve şehidinin Rabbi ile buluşma esnasında dile getirdiği şu cümle, ‘Değersiz dallarda asılmama pervam yoktur. Muhakkak ki mücadelem Allah ve din içindir’ sözleri, O’nun inancı ve karakteri zillet altında yaşamaya tahammül edecek bir inanç ve yapıda olmadığını göstermiştir. Şeyh Said kıyamı; hem kapsamı, hem etkisi, hem de İslami vurgusu açısından bu topraklar üzerinde son yüzyılda gerçekleştirilen en önemli İslami direniş hareketidir.” ifadeleri ile son verildi.  Vedat Aydın

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *