image

Bilinçli bir şekilde tutulan orucun faydalı olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Sümeyye Değer, "Doğru ve bilinçli tutulan oruç sağlık için çok faydalıdır. Ramazan ayında oruç vazifesini yerine getirenlerin iftar ile sahurda yeterli ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir" dedi.

"İFTARINIZI AÇARKEN ANA YEMEĞE HEMEN YÖNELMEYİN"

İftarı 1 hurma ile açmanın hem sünnet olduğunu hem de kan şekerini dengelediğini aktaran Diyetisyen Sümeyye Değer, "İftarı 1 hurma ile açma hem sünnet hem de kan şekerini dengeler. Ardından metabolizmanın aktifleşmesi için 1 bardak ılık su veya 1 kase çorba içilmeli ve 10-15 dakika ara verilmelidir.  Bu sırada namaz kılınabilir. Veya hafif yürüyüşler yapılabilir. Böylece aşırı açlık ve susuzluk azalacağı için diğer besinlere fazla yüklenme olmayacaktır. Bunun dışında tokluk oluşturması ve ihtiyaçların karşılanması için haftada 3-4 gün hayvansal protein (et/tavuk/balık) ve haftada 2-3 gün bitkisel protein (fasulye/nohut/mercimek) alınmalıdır.  Ayrıca salata/yeşillik tüketilmelidir. İftar bittikten 2 saat sonra bazen hafif bir sütlü az şekerli tatlı veya meyve + yoğurt ikilisi tüketilebilir. Ayrıca sindirim sorunları için rezene, nane, kekik çayı önerilebilir. Bu ayı sağlıklı şekilde geçirmek için hareket ve su ihmal edilmemelidir. Orucun amacının ruhu ve bedeni arındırmak olduğunu ve emanet olan bedene dikkat etmenin farkında ve bilincinde olunmalıdır" dedi.

"SAHURDA HAMUR İŞLERİ, TATLI VE MAKARNAYA YER VERMEMEYE ÇALIŞIN"

Sahurda daha çok doyurucu ve tok tutan besinlere ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Değer, "Tokluk hissini uzatan gıdalar başta posalı/lifli gıdalar ve proteinlerdir. Örneğin; yumurta, yoğurt, sebze ve meyveler, yulaf, et –balık, baklagiller ve tam tahıllar gibi gıdalar hem tokluk hem de kan şekerini dengeleme açısından önerilebilir. Sahurda da az yağlı, protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Tok tutacağı düşünülen ancak kan şekerini kısa sürede olumsuz etkileyen hamur işleri, tatlılar, beyaz ekmek, makarna, kırmızı et gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca su ihtiyacını artıracak ve ödem oluşturabilecek gıdalara(peynir, zeytin, kızartmalar, soslar vs.) da dikkat edilmelidir." dedi.

"SAHURA KALKMAYI İHMAL ETMEYİN"

Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğününün atlanmaması gerektiğini söyleyen Değer, şöyle devam etti: "Sahuru atlamak veya yanlış besinlerle tamamlamak açlık kan şekerinin gün içinde daha erken saatlerde düşmesine ve böylece sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan hemen önce bir şeyler yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Bu açlık süresini uzatır ve metabolizmayı yavaşlatır. Ayrıca kan şekeri ve tansiyon düşerken, boş midede asit salgısı artar. Halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu olumsuz durumları yaşamamak için sahuru doğru besinlerle tamamlamak, oruç süresini daha sağlıklı ve rahat geçirmeniz açısından önemlidir." ŞEVKİ ASLAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *