image

 Batman merkez ve 5 ilçede toplam 500 çiftçiye fidan dağıtımı gerçekleştirildi.

Fıstık fidanı dağıtım törenine Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Kadir Özer, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, İl Genel Meclisi Başkanı A. Vahap Akbaş ve çiftçiler katıldı.

Burada konuşan Milletvekili Özdemir,“Aslında tarımda dünyanın geldiği nokta itibariyle tarihin her döneminde en önemli unsur tarım olmuş ve yine özellikle son dönemlerde, çağımızda, son 3-5 senede Türkiye’de de daha fazla öne çıkan, hem tarımsal alanların, arazilerini,  hem de çiftçilerin ve tarım sanayisiyle beraber daha fazla geliştirilmesiyle ilgili olarak önem arz etmiş ve son zamanlarda da kendini göstermiştir. Özellikle fıstıkçılıkla ilgili olarak işin doğrusu, 3-5 senedir çok üzerine gittiğimiz bir konu. Şahsen de bu konuyla ilgili olarak bunun mücadelesini veriyorum. Zaman zaman Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunuyoruz, valiliklerde söylüyoruz, STK’larda ve basınla bir araya gelirken de söylüyoruz. Vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve birinci sınıf mümbit arazide fıstık ekilmemesiyle ilgili tüm sorumluluk aslında biz bölge insanına, çiftçiye, köylüye düşüyor.” diye konuştu.

  Çiftçi Eğitim Merkezinde düzenlenen fidan dağıtım töreninde konuşan Batman Tarım il müdürü Mehmet Gün ise, bugün burada yüzde 80 hibe desteği olarak 100 bin fıstık çöğürü dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirtti.

 İl Tarım Ve Orman Müdürü Gün , “Batman Valiliği İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen, yüzde 80 hibeli 100 bin Siirt fıstığı dağıtım törenine hoş geldiniz. Şuana kadar çeşitli projelerde özellikle İl Özel İdaremizin katkılarıyla son 5 yılda yaklaşık 1 milyon 500 bin adet dağıtmak suretiyle üreticilerimize katkıda bulunduk. Şuana kadar Batman ilimizde 93 bin 100 dönümlük bir alanda resmi olarak dikilen fidanlarımız bulunmaktadır. Bununla beraber 96 bin 700 dekarlık bir alana kavuşmuş olacağız. Ama resmi olmayan kayıtlara göre de şuan 110 bin üzerinde dikili ağaçlarımız bulunuyor. Şu dikilen fıstık ağaçlarımızın içerisinde 330 bine yakını meyve veren ağaçlarımız, 2 bin 400’e yakın da meyve vermeyen ağaçlarımız bulunmaktadır. 330 bin ağacımızın yıllık ortalaması 1250 tondur. Bundan dolayı sanayinin de önünü açmaktadır. Bu da bu vesileyle çiftçilerimizin her yıl buna olan teveccühleri ve katma değer ürünlerinden dolayı bir talep olmaktadır. Bu sene de yine hepinizin huzurunda hem sayın valimize, hem sayın genel sekreterimize çok teşekkür ediyoruz” dedi. M. EMİN URAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *