image

Dövizin düşüşü sürüyor. Birkaç gün içinde döviz kurlarında yüzde otuzluk bir düşüş oldu. Ancak dövizin yükselişini bahane ederek ürünlerine fahiş fiyatlar koyan imalatçı ve üreticiler fiyat indirimi konusunda isteksiz davranıyor.  Fiyat indirimi konusunda beklentiye giren vatandaşlar yetkililerden harekete geçmesini bekliyor.

Ekonomist Mehmet Sait Ortaç, döviz kurlarının düşmesi, fiyat indirimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı dövize endeksli vadeli TL mevduat sistemini konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

ÜRETİCİLER FİYAT İNDİRİMİ KONUSUNDA İSTEKSİZ

Zincir marketler ve üretici firmaların fiyat indirimi konusunda gevşek davrandığını belirten Ortaç, “Döviz fiyatları artarken neredeyse saatlik fiyat artışları yapan başta zincir marketler olmak üzere kimi üretici ve imalatçıların düşen döviz kurlarına rağmen fiyat indiriminde pek istekli olmamaları. Bu durum halkımızın dikkatinden kaçmamaktadır.” İfadelerini kullandı.

DENETİMLER DAHA SIK YAPILMALI

Denetimlerin daha sık yapılmasını isteyen Ortaç, “Batman’ımız, halkı ve esnafı ile fahiş oranda artan fiyatların bir an önce makul bir seviyeye çekilmesini ve durumun tekrar normale dönmesini istemekte ve bu konuda hükümetten gerekli kontrol mekanizmalarını devreye koymasını ivedilikle beklemektedir.” Diye konuştu.

ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIRIMI ÇÖZÜM DEĞİLDİR, OLMAMALIDIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı dövize endeksli vadeli TL mevduat sistemine yönelik de açıklamalarda bulunan Ortaç, mevcut sistemin çözüm getirmeyeceğini belirti. Ortaç, “Bildiğiniz gibi artan döviz kurları ve dolarizasyon baskısını bir türlü frenleyemeyen hükümet, son çare olarak dövize endeksli vadeli TL mevduat sistemini hayata geçirdi. Bu sistem ile hükümet, vatandaşları bankalarda vadeli TL hesabı açmaya teşvik etmekte ve faiz getirisini döviz fiyat artışına endekslemektedir. Hükümetin yapmaya çalıştığı bu uygulama bize göre örtülü bir faiz artırımından başka bir şey değildir. Bir tarafta halkımıza büyük bedeller ödeterek faiz indirmeye çalışacaksınız ama öbür tarafta halkı faize yönlendireceksiniz. Hükümet bu konuda kendisiyle çelişmektedir.” Dedi.

Faizin dışında çözümlerin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Ortaç, “Örtülü faiz artırımı çözüm değildir, olmamalıdır. Faiz seçeneğinin dışında da çözümler bulanabilir. Yeter ki bu konuda samimi olunsun.” İfadelerini kullandı. ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *