image

Türkiye başta olmak üzere son 2 yıldır kuraklığın tüm dünyada etkisini sürdürdüğüne dikkat çeken Doğan, bu durumun buğday temininde ciddi sorun yaşanmasına neden olduğunu vurguladı.

Sadece Türkiye’de değil dünyada stokçuluğun yaşandığına, ülkelerin artık gıda hesabı içerisine girdiğine işaret eden Doğan, ileriki zamanlarda gıdanın çok önemli bir stratejik konuma geleceğinin altını çizdi.

İnsanların sağlıklı bir şekilde gıdaya ulaşma zincirinin halkasının kırılma noktasına geldiğini, kırılma durumunda ise ciddi bir açlığın ortaya çıkacağını belirten Doğan, milyarlarca insanı açlık tehlikesinin beklediğini kaydetti.

Türkiye’de 100 yılı aşkın bir süredir tarımda yaşanan sorunun ise halen devam ettiğini, tarımının öneminin çok fazla anlaşılmadığını dile getiren Doğan, tarıma gereken önemin ivedilikle verilmesi gerektiğini söyledi.

Üretimin ve çiftçilerin desteklenmemesi halinde Türkiye’nin çok büyük gıda riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan Doğan, yetkilileri buna karşı önlem almaya çağırdı.

 “KURAKLIĞIN SEBEBİ KÜRESEL ISINMADIR”

Kuraklık tehlikesinin devam ettiğine işaret eden Doğan, “Bu sene de meteoroloji verilerinin tahminlerine baktığımızda, öyle gösteriyor ki eğer tahminlerde son bir değişim olmazsa yine bizi ciddi kuraklığın beklediği görünüyor. Kuraklığın temel sebebi bütün dünyadaki küresel ısınmadır ve bu bilinen bir gerçektir. Yağışların olmaması peşinde kuraklığı getiriyor. Kuraklık maalesef insanın beslenmesindeki temel etkenlerin başında gelen bir doğal olay meydana getirdiğinden insanlık için çok önemlidir.” diye konuştu.

“ÜLKELER BUĞDAY SIKINTISI YAŞIYOR”

Un, makarna ve bulgur fabrikalarının buğday temininde ciddi sorun yaşadığını belirten Doğan, şöyle devam etti: “Sadece küresel ısınma değil son iki sene de bütün dünyayı etkisi altına alan kuraklık, ülkelerin buğday ithal ve ihracatında sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada bir stok olayı var ve herkes bir hesap peşindedir. Çünkü insanların beslenmesi son derece önemlidir.”

 

 “CİDDİ BİR AÇLIK ORTAYA ÇIKACAKTIR”

Gıda temininde her geçen gün sıkıntıların arttığını kaydeden Doğan, “Aynı şekilde gübre, tohum ve hayvansal üretimde de, tarımsal üretime direk bağlı olan yem bitkisinde de ciddi bir sorun var. Bu fiyatlarda da çok büyük bir artış var. Bütün bunlar bir zincir halkası oluşturmaktadır. İnsanın sağlıklı gıdaya ulaşma zincirinin halkası kırılmaktadır. Kırılma durumunda ciddi bir açlık ortaya çıkacaktır.” şeklinde konuştu.

“BÖYLE DEVAM EDERSE ÇİFTÇİ TOHUM, GÜBRE BULAMAZ”

Tarımın önündeki engellerin ivedi şekilde kaldırılması gerektiğini belirten Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakanlığın çiftçi borçlarını faizsiz olarak ertelemesi, hatta çiftçiden hiçbir şekilde faiz almaması lazım. BAĞKUR, elektrik ve bütün borçlarını yapılandırarak çiftçiye yardımcı olması lazım. Yoksa böyle devam ederse çiftçi gelecek sene tohum bulamaz, gübre bulamaz. Durum böyle olunca üretim olmaz, üretim olmayınca da Türkiye açlıkla karşı karşıya gelecektir. Çünkü şu anda Türkiye’de en önemli üretim tarım sektöründeki üretimdir. Tarım sektörü sağlığın önüne geçen bir öneme sahiptir.” M. EMİN URAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *