image


Kuraklık, girdi maliyetlerinin artması, tarım arazilerininüretime kazandırılması ve çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken Ay, dışabağımlılığın önüne geçilmesi için seferberlik başlatmanın şart olduğunubelirtti.

Dünya genelinde ciddi bir hububat sıkıntısı yaşandığınadikkat çeken Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Ay, arpa ve buğdaydanbu sene istenilen verimin elde edilemediğini, bu yüzden de üreticinin vedevlettin üretime daha çok önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Girdi fiyatlarını yüksek olmasının üretimi deetkilediğini belirten Ay, kuraklıktan ve girdi maliyetlerinden etkilenençiftçilerin desteklenmesi ile üretimin artacağını, bunun sonucu olarak dadışa bağımlılığın ortadan kalkacağını söyledi.

Suya ulaşmada sıkıntı yaşayan çiftçilere suyu ulaştırmakonusunda daha yoğun bir mesai harcanması gerektiğini ifade eden Ay, sukanallarından faydalanamayan çiftçinin, ürününü sulamak için alternatif yollarabaşvurması üretimdeki maliyeti artırdığının altını çizdi.

Bitirilen sulama kanallarına su verilmesi ve suya ulaşmayanarazilerin su sorunlarına çözüm bulunmasının tarımda üretimi artıracağınıbelirten Ay, özellikle buğday, arpa ve mısır üretimiyle ithal eden değil, ihraçeden ülke yolunda gereken adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı.

"DÜNYA GENELİNDE ARPA VE BUĞDAY ÜRETİMİ AZALDI"

Kuraklığın etkisiyle bu sene en çok arpa ve buğday gibiürünlerde verim eksikliğinin yaşandığını belirten Ay, "Devlet arpa vebuğdayı destekleyici rakamlar açıkladı. Geçen sene 27 lira olan mazot ve gübredesteği bu sene 42 liraya çıkarıldı. Mercimeğe ise 15 lira zam yapıldı. Devletde arpa ve buğday üretmesini istiyor ve arpa ile buğdayı daha çokdestekleyecek. Çünkü dünyada arpa ve buğdayın üretimi azalmış. Şu anda hergeçen yıl arpa ile buğday ekim alanları azalıyor buna karşılık artan nüfuzlaberaber tüketim artıyor. Bu sene arpa buğday ve gıda ürünlerinde çok ciddi birfiyat artışı oldu ve bütün dünya bundan etkilendi." ifadelerini kullandı.

"TARIMDA CİDDİ BİR SEFERBERLİK BAŞLATILMALI"

Özelikle temel gıda konusunda arpa, buğday ve mısırüretiminde geride olduklarını ifade eden Ay, üretimin artırılması içinçiftçinin desteklenip teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Mazot ve gübre fiyatlarının yükselmesinden dolayıçiftçilerin üretimlerini kısmaması gerektiğini belirten Ay, ürünlerini ekip iyibakım yapacak çiftçilerin verdiği emeğin karşılığını alacağını ifade etti.

Ay, "Çünkü dünyada ciddi bir ihtiyaç var. Her yıl artannüfusa bağlı olarak artan bir tüketim var. Her geçen yıl imara ve hobibahçelerinden dolayı kaybettiğimiz arazilerimiz var. Bundan dolayı arazilerimizartmıyor buna karşı artan nüfusla beraber tüketimimiz sürekli artıyor. Bununiçin tarımda ciddi bir seferberlik başlatılmalı. Özelikle kuru arazilere suyungetirilmesi gerekiyor; çünkü sulu tarımla susuz tarım arasında yarı yarıya farkvar. Yani sulu tarımla biz bu sorunumuzu çözebiliriz." dedi.

Ay, "Dolar tüm hayatımızı etkiliyor, sadecemecburiyetten dolayı dışardan aldığımız tarım ürünlerinin maliyeti 5 ile 10milyar doları bulmakta. Çiftçilerimize yapacağımız desteklerle ithalata ihtiyaçduyulmasa eminiz ki dolar olmak üzere hiç bir şeyin fiyatı bu kadar artmaz.Dolar hayatımızda artmasını istemediğimiz bir araç haline gelmiştir. Onun içinüretimimizi artıralım ki dışarıya mal verelim ama dışarıdan mal almayalım."diye belirtti.

"EN BÜYÜK SORUNUMUZ; SUYU TARIM ARAZİLERİYLEBULUŞTURAMAMAKTIR"

Mazot ve gübre desteğiyle çiftçinin üretime daha çok özengöstereceğini ifade eden Ay, "Devlet çiftçiye, 'Ne kadar çok ürünverirsen, ben de ürününe karşılık gübre ve mazot veririm.' demeli. Bu daüretimde teşvik edici bir hamle olur. Ülkede ithalatın önüne geçebilmek içinüretim yapmalıyız. Bir tarım ülkesiyiz. Yeterli sayıda arazimiz var ve yeterliiş gücüne sahip olduğumuzu düşünüyorum. Tarım ekipmanı olarak tüm makinelerimizve sularımız var, yeter ki biz bu suları dağıtalım. Şu anda en büyük sorunumuzsuyu tarım arazileriyle buluşturamamaktır. Suyu olmayan arazileri su ilebuluşturmak için mevcut kanallara su verilmesi artık kaçınılmaz olmuştur. Bunundışında mutlaka bu kanalların uzatılması gerekmekledir." şeklinde konuştu.(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *