image


Dünya genelinde yaşanan salgın sürecinde alınan tedbir veüretim kısıtlamalarının ardından piyasada sıfır otomobil tedarik sıkıntısınınyaşanmaya başlanması, ikinci el araç fiyatlarının neredeyse 3 kat artmasınasebep oldu.

İkinci el araçlardaki artışın başlıca nedenin sıfıraraçlarda yaşanan Çip, tedarik sorunu olduğu belirtiliyor. Çip sorunu sebebiyleotomobil talebinde yaşanan sıkıntılar hem sıfır hem de ikinci el araçlarınfiyatlarını yükseltti.

Sektör temsilcileri, Çip sorunu nedeniyle sıfır araçlarınüretilmemesi sebebiyle ikinci el araçlara talebin arttığını belirten sektörtemsilcileri, bu durumun ikinci el araç fiyatların fahiş oranda yükselmesineneden olduğunu söyledi.

Yaklaşık iki senedir sıfır araç temininde sıkıntıyaşadıklarını ifade eden Batman’daki galerici esnafı Mehmet Şirin Taş, İLKHAmuhabirine, sıfır araçlardaki tedarik sorunundan dolayı ikinci el araçfiyatlarının bayağı yükseldiğini anlattı.

Bu durumdan hem halkın hem de el otomotiv sektörünün büyüksıkıntı yaşadığına dikkat çeken Taş, “Ayrıca resmi olmayan fahiş fiyatlarlakarşı karşıya kalıyoruz. Sıfır araç piyasaya girmiş olsaydı, ikinci elaraçların bu kadar yükselmesi mümkün olmazdı.” ifadelerini kullandı.

“İKİNCİ EL İLE SIFIR ARAÇLAR NEREDEYSE AYNI FİYATASATILIYOR”

Yükselen araç fiyatları karşısında yetkililerden çözümbeklediklerini belirten Taş, şöyle devam etti: “Araçlara takılan Çip teminindesorunlar yaşandığından sıfır araçların üretilmediği veya çok az üretildiğiniduyduk. Bundan dolayı neredeyse ikinci el ile sıfır araçlar aynı fiyatasatılıyor. Sıfır araç bulunmayınca ikinci el araç fiyatı bayağı yükseldi. Geçensene 150 bin lira olan araç şu anda 250 bin liraya çıkmış durumda. Artan bufiyatlardan rahatsızız. Çünkü iki sene önceki bütçemle 2 araç alabilirken şuanda bir araç ancak alabiliyorum. Bu sıkıntıların giderilmesi için yetkililerdenacilen bir çözüm bulmalarını bekliyoruz.”

“İKİNCİ EL ARAÇ FİYATI FAHİŞ ORANDA YÜKSELDİ”

Çip krizinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirten birdiğer galerici esnafı Salih Öztoprak, bu durumun ikinci el araçlarda fahişoranda fiyat artışına neden olduğunu söyledi.

Öztoprak, “Sıfır araç üretimi niye yok diye araştırdığımızdaÇip sorunundan kaynaklandığı duyumunu aldık. Dolayısıyla piyasaya sıfır araçgirmeyince ikinci el araçların fiyatı fahiş oranda yükseliyor. Sattığımız birarabayı aynı parayla yerine koyamıyoruz. Sattığımız arabada kâr ettiğimizisanırken bir hafta sonra üzerine 10 bin lira koyarak aynı arabayı alıyoruz.Sıfır araç almak isteyenler bayilerde 6-7 ay veya daha uzun süre beklemekdurumunda kalıyorlar. Yeni araç piyasaya sürülmeyene kadar artışlar bu şekildedevam edecektir.” diye konuştu.

“ÇİP SIKINTISINDAN DOLAYI ÜRETİM YAPILMIYOR”

Şu anda en büyük sıkıntılarının ülkeye sıfır aracıngirmemesi olduğunu ifade eden galerici esnafı Maaz Barış ise şunları söyledi:“Sıfır araç piyasaya girmediğinden bir anda herkes ikinci el araçlara yöneldive ikinci el araçlarda büyük fiyat artışları yaşanmaya başlandı. İki hafta önce130 bin lira olan araç şu anda 170 lira olmuş. Bugün 170 bin liraya sattığımarabayı ise yarın 175 bin liraya alıyorum. Burada benim anaparam eriyor. Geçensene 500 bin liraya 3 araba alabilirken şu anda bir araba alabiliyorum.Türkiye’de böyle bir sıkıntı var; bir şeyler yükselince kıymete biniyor. Araçsıkıntısı sadece Türkiye’de değil bütün dünyada var ama en büyük sıkıntıTürkiye’de yaşanıyor. Çip sistemiyle ilgili sıkıntı var diye sıfır araçlardagerekli üretim yapılmıyor. Sıfır araba sıkıntısı bütün dünyadayaşanıyor.”(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *