image


Açıklamasında kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu, birkişinin bağışladığı kanla üç kişinin şifa bulabildiğini belirten Okçu, halkıkan vermeye çağırdı.

Halkın kan bağışı konusunda daha duyarlı olması gerektiğinisöyleyen Okçu, kanın her an herkese lazım olabileceğine işaret etti.

1868 yılında kurulan Kızılay’ın 153 yıllık Türkiye’nin eneski bir sivil toplum örgütü olduğunu aktaran Okçu, sadece kan alanında değilbirçok alanda Kızılay’ın faaliyet gösterdiğini anlattı.

“KIZILAY ALANINI GENİŞLETTİ”

Her yıl 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında KızılayHaftasının kutlandığını anımsatan Okçu, “Kızılay kuruluşundan bu yana giderekalanını genişletti ama daha sonra özellikle insani yardımlar konusunda çokaktif bir şekilde rol aldı. Şu anda da nerede bir sıkıntı, kaza, deprem, afetolursa Kızılay hemen orada bitiyor ve özellikle iaşe yardımlarını karşılamayagayret gösteriyor. Bizim mobil aş evlerimiz, sabit aş evlerimiz var. Onlarıntakviyesiyle hemen vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz.” dedi.

“HER TARAFA İNSANİ YARDIM GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Kızılay olarak nerede olursa olsun mazlum tüm halkınyardımına koştuklarını vurgulayan Okçu, şöyle devam etti: “Nerede bir afetvarsa oradaki halkın dinine, coğrafyasına, ideolojisine, rejimine bakmaksızınyardımlarımızı yapıyoruz. Bir taraftan Haiti’ye gidiyoruz, öte taraftanAfganistan’a gidiyoruz. Şu anda Afganistan seferlerimiz bile başladı. Daha dünYemen’e ekip gönderdik. Her tarafa insani yardım götürmeye çalışıyoruz.”

Türkiye’deki en büyük ve ses getiren faaliyetlerinin kanfaaliyeti olduğunu kaydeden Okçu, “Kan faaliyetimiz önemli bir boşluğudolduruyor. Çünkü Kızılay’ın dışında hiçbir kuruluşun kan toplamak gibi biryetkisi yoktur. Kızılay bu anlamda Sağlık Bakanlığıyla müşterek çalışıyor.Bütün hastanelere kanı biz ulaştırıyoruz. Kan öyle bir ihtiyaç ki, hiç kimse‘Kan bana lazım olmaz’ deme lüksüne sahip değil. Her an bir hastalıkta, kazadabir yakınımızın kan ihtiyacı olabilir.” diye konuştu.

“AZ BULUNAN KAN GRUBUNDAKİ VATANDAŞLARIMIZ ÇOK DAHA HASSASOLMALI”

Bazı kan gruplarını bulmakta oldukça zorlandıklarınıbelirten Okçu, “Özellikle bazı gruplarda zaman zaman kan bulmada zorlanıyoruz.Bundan dolayı ilimiz dışında bir yerlerden kan istemek zorunda kalıyoruz. Onuniçin özellikle Batmanlı hemşerilerimize kan bağışı konusunda desteklerinibekliyoruz. Az bulunan kan grubundaki vatandaşlarımız çok daha hassas olmasılazım. Çünkü kan yetiştiremediğimiz zaman ameliyatı gelen hastanın ameliyatınıbir iki gün daha ileriye atmak zorunda kalıyoruz. Bu süre zarfında olabilir kihastamız kan kaybından zarar görebilir.” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZ KAN VERME KONUSUNU ÇOK DAHA CİDDİYEALMALIDIR”

Bir kişiden alınan kanın üç kişiye şifa olduğunu dilegetiren Okçu, halkı kan bağışı konusunda daha hassas davranmaya çağırarakşunları söyledi: “Ayrıca kan aldığımız vatandaşa da aslında faydamızolabiliyor. Aldığımız kanı hemen bir başkasına vermiyoruz. O kanı Diyarbakır merkezindekilaboratuvarda önce tahlilini yapıyoruz ve pek çok kişi tahlilden sonrahastalığı varsa öğreniyor. Bir bakıma aslında kan vermeye gelenler kankonusunda bir check up yapmış oluyor. Bir kişiden aldığımız kan üç kişiye şifaoluyor. Dolayısıyla üç kişinin duasını almış oluyoruz. Vatandaşlarımız kanverme konusunu çok daha ciddiye almalıdır. Stoklarımızın erimemesi için veya azbulunan kanların stoklarımıza girmesi için daha hassas davranmalarınıbekliyoruz.” ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *