image


Birçok tarım ürünün yetiştirildiği Batman’da, Balpınar(Girêsîra) beldesinin Segırka Mahallesi’nde mısır silajı hasadına başlayançiftçiler, hayvanların yem ihtiyacını karşılamak ve yem maliyetini düşürmekiçin silajlık mısır ektiklerini söyledi.

Artan yem fiyatlarına karşı ikinci ürün olarak ‘silajlıkmısır’ ektiklerini belirten çiftçiler, her geçen gün artan maliyetler nedeniylebölgede çiftçilik ve hayvancılığın bitme aşamasına geldiğini belirtti.

Bu durumun böyle devam etmesi halinde çoğu üreticininçiftçiliği ve hayvancılığı yapamayacak duruma geleceğine dikkat çekençiftçiler, hükümete artan maliyetlerin önüne geçmesi çağrısında bulundu.

“FABRİKA YEMLERİ ÇOK PAHALI OLDUĞU İÇİN MISIR SİLAJINAYÖNELDİK”

Hayvanlarının yem ihtiyacının belli bir kısmını karşılamakiçin ikinci ürün olarak silajlık mısır ektiklerini belirten çiftçi Fehmi Tekin,“Buğdayımızı biçtikten sonra tarlamızı tekrar sürdük ve ikinci ürün olaraksilajlık mısırımızı ektik. Bu süre içerisinde çapa, sulama, gübre veilaçlamalarını yapıp 3 buçuk ay sonra hasada başladık. İkinci ürünü kendihayvanlarımız için ektik. Mısır silajını hayvanlarımız için kaba yem olarakkullanıyoruz. Fabrika yemini daha az almak ve maliyetimizi düşürmek için ikinciürünü ektik. Çünkü fabrika yemleri çok pahalı olduğu için mısır silajınayöneldik.” ifadelerini kullandı.

“ARTAN MALİYETLER KARŞISINDA ÇİFTÇİ ÇOK ZOR DURUMDA”

Son zamanlarda gübre, mazot ve diğer tarım ürünlerindekifiyat artışının üreticileri çok zor duruma soktuğunu ifade eden Tekin, şöyledevam etti: “Yaklaşık 10 dönüm üzerine ektiğimiz mısır silajı 16 büyükbaş hayvanlarımızınyıllık yüzde 40 oranında yem ihtiyacını karşılayacaktır. Şu anda biçtiğimizsilajı 15 gün çadırların altında dinlendirdikten sonra hayvanlarımızavereceğiz. Son zamanlarda gübre, mazot ve diğer tarım ürünlerinin fiyatı bayağıyükseldiği için çiftçilik ve hayvancılık yapmak çok zorlaştı. Süt ve kırmızı etfiyatları ise yerinde sabit dururken gübre ve maliyet fiyatları yüzde 100arttı. Hükümetten talebimiz artan bu maliyetlere acilen müdahale etmesidir.Çünkü çiftçi çok zor durumda.”

“MALİYETLER ARTMAYA DEVAM EDERSE ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKMAK ZORUNDAKALACAĞIZ”

Tarım ve hayvancılıkta maliyetler artmaya devam ederseçiftçiliği ve hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını belirten bir diğerçiftçi Yahya Tekin ise şunları söyledi: “İlk ürünümüz buğdaydı, onu hasatettikten sonra hayvanlarımız için tarlamızda alternatif ürün olarak mısırsilajı ektik. Yalnız artan maliyetler nedeniyle silaj ekmekte artık bizikurtarmıyor. Bir torba gübrenin fiyatı 400 liraya çıkmış. Yılda en az 100 torbagübre aldığımız için artan fiyatlar çiftçileri çok ciddi bir şekilde etkiliyor.Alternatif ürün olarak ikinci ürünü ektik ama artık bir daha ekemeyeceğiz vemaliyetler artmaya devam ederse çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız.Yetkililerden yardım istemiyoruz. Tek isteğimiz zamların önünegeçmeleridir.”(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *