image


Batman İl Tarım Ve Orman Müdürlüğünün proje ortağı olduğu, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü adına hibe desteği alan "Yöresel Peynirlerin Üretim Teknolojileri ve Hijyen Standartlarının AB Işığında İncelenmesi" Kısa Adı: BestCHEESE  isimli Projenin İlk Uluslararası toplantısı Eskişehir ilinde gerçekleştirildi.

Projenin Amacı: AB'ye üye ve aday ülkelerde geleneksel peynirlerde üretim teknolojileri- gıda güvenliği ve hijyeni konularında BİT tabanlı eğitim metodolojileri geliştirilerek bölgesel farklılıkların giderilmesine katkı sağlamaktır.

Projede yer alan program ülkeleri İtalya, Slovakya ve Slovenya'nın katılımı ile; 3 gün ofis çalışması, 2 gün saha çalışması yapıldı.

Projenin açılışını ev sahibi kurum yetkilisi Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed GÜMÜŞ yaptı. Proje Koordinatörü Veteriner Hekim Dr. Hatice OLCAY, proje faaliyetleri, etkileri ve sonuçları hakkında sunum yaptı.

Ofis çalışmalarında,  proje katılımcıları gündemde yer alan kendi ülkelerindeki yöresel peynirlerin üretim teknolojileri ve ilgili mevzuatlar hakkında sunumlarını yaptılar.

Eskişehir Ekibi: Çimi ve Ham Çökelek Antakya Kesme, Bez Kaşar, Hellim, İzmir Fesleğen, İzmir Tulum, Kelle Çökelek, Surke, Süller Tuluk, Sünme, Sütçüler Tortusu

Ankara Ekibi: Gorcola ve Kadina Golot, Tonyaj Kaşarı, Kargı Tulum ve Karın Kaymağı Peynirleri

Slovenya Ekibi: Mohant, Bovec Tolminc ve  Bohinc Peynirleri,

Slovakya Ekibi: Bryndza ve Parenica  Peynirleri,

Batman Ekibi: Bitlis Küp, Otlu Çökelek, Civil (Çeçil)

Saha çalışmalarında ise, Eskişehir İlinde faaliyet gösteren 4 adet peynir üretim tesisine çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Proje faaliyetleri tamamlandıktan sonra 5 farklı dilde, herkesin kullanımına açık 10  adet ders, 10 saat süreli, 2 adet eğitim modülü oluşturulacağı belirtildi. ŞEVKİ ASLAN  

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *