image


Yeni anayasa tartışmaları konusunda gazetemize değerlendirmelerde bulunan Tanrıseven, ülkemizdeki anayasa sorununun, geçmiş yıllardan beri süregelen bir sorun olduğunu belirtti. Tanrıseven, “ Önceki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa değişikliğini tekrar gündeme getirdi. Aslında uzun süredir unutulmuştu ama ciddi bir sorun olarak gündemdeki varlığını koruyordu.  Açıklamadan sonra insanlar anayasayı tekrar tartışmaya başladı.” Dedi.

TÜRK, KÜRT, LAZ VE ÇERKEZ’İN BENİM ANAYASAM DİYEBİLECEĞİ BİR ANAYASA LAZIM

Türkiye’ de anayasaların hep darbelerden sonra yapılmış anayasalar olduğunu belirten Tanrıseven, “ Darbelerden sonra yapıldıkları için genelde insanı değil, devleti korumak amaçlanmıştır. Anayasa bütün yasaların kaynağı olduğu için içinde insanın daha çok olması gerekir. İnsanların içinde olmadığı ve insanları koruyamayan bir anayasanın, bu ülkeye hizmet etmesi mümkün değildir. Gelişmiş ülkelerin anayasalarının merkezinde insan var. Türkiye’ de ise daha çok devlet var.  Bunun değişmesi lazım. Daha demokratik, daha özgürlükçü ve insanın içinde bulunduğu, Türk, Kürt, Laz ve Çerkez’in benim anayasam diyebileceği bir anayasa olması lazım.” İfadelerini kullandı.

ANAYASAMIZ İNSAN ODAKLI DEĞİL

Avukat Tanrıseven, “Anayasa oluşturulurken, insanların dini ihtiyaçlarını rahatlıkla yaşayabileceği, bir daha 28 Şubat süreçlerinin yaşanamayacağı bir anaysa olması gerekiyor. İnsanlığı ve insanların hak ve özgürlüklerini tamamen garanti altına alması gerekiyor. Bir anayasa mahkemesi bir karar veriyor ama mahkeme de buna uymayabiliyor. Demek ki anayasamız insan odaklı değil. İnsan odaklı bir anayasaya ihtiyacımız var.” Diye konuştu.

HALKIMIZIN MECLİSTEN BEKLENTİSİ SİVİL ANAYASA

Anayasanın değiştirilebilmesi için meclisteki partilerin çoğunluğunun buna destek vermesi gerektiğini belirten Tanrıseven, “Anayasanın referanduma sunulmadan kabul edilmesi için oy çoğunluğu gerekir. Cumhur ittifakının böyle bir çoğunluğu yok. Bunun için muhalefetten destek alması lazım. Muhalefetinde buna destek verme ihtimali şuan için zayıf görünüyor. Çünkü iki taraf farklı bir anayasa beklentisi içerisinde. Bir taraf parlamenter sisteme dönüş yapacağım diyor, bir taraf ta başkanlık sistemi ile devam edeceğim diyor. Bu yüzden anlaşmaları zor görünüyor. Artık muhalefet partilerinde, iktidar partilerinde halkımızı düşünerek, herkesi kapsayacak, daha demokratik daha özgürlükçü daha insancıl, hak ve özgürlüklere saygı gösteren bir anayasayı önümüze getirmeleri gerekiyor. Halkımızın meclisten beklentisi budur.” Dedi.

MEVCUT ANAYASA DARBEYE AÇIK KAPI BIRAKIYOR

Mevcut anayasanın darbeye açık kapı bıraktığını söyleyen Tanrıseven, “ Anayasamız darbe anayasası olduğu için darbeye açık kapı bırakıyor. Darbe riskini ortadan kaldırabilmek için yeni anayasanın sivil bir anayasa ruhuyla hazırlanması lazım. Eski anayasada risk her zaman için var. Geçmiş dönemlerde biz bunu yaşadık. Zayıf iktidarlar döneminde her zaman gündeme gelebilecek bir şeydir. Bu yüzden yeni anayasadan beklentimiz bu ihtimali tamamen ortadan kaldırması.” Açıklamasında bulundu. ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *