image


Batman’ın çevresindeki köyler arazilerine su veremedikleri için büyük mağduriyet yaşadılar. DSİ’ye bağlı kanallara su verilmemesinden ötürü kuraklıkla mücadele edemeyen köylüler önümüzdeki yıl aynı sorun ve mağduriyeti yaşmak istemiyor. Köylüler adına DSİ Batman 103. Şube Müdürlüğünü ziyaret eden muhtarlar sorunların giderilip kanallara bir an önce su verilmesini talep ettiler. 

SUYUMUZ OLSAYDI İKİ MAHSUL KALDIRACAKTIK

Çevrimova(Barısıl) Köy Muhtarı Cafer Konaç, “ Suyumuz olsaydı iki mahsul kaldıracaktık. Hem buğday hem de mısırı kaldıracaktık. Su olmadığı için hepimiz mağdur olduk. Köylüler mağdur oldu, ürün sahipleri mağdur oldu, büyük sıkıntıya düştük. Kuraklık sonucu zaten ciddi sıkıntı yaşadık, kanallarda su olmayınca mağduriyetimiz ikiye katlandı.” Dedi. 
Su olmadığı için buğdayda çok büyük ürün kaybı yaşadıklarını belirten Konaç, “ Kuraklıktan ötürü zaten buğdayımız susuz kalmıştı. Kanallarda su olmadığı için sulayamadık da. Böyle olunca buğdayımızdan hiç verim alamadık. Bir çiftçimiz kendi imkânlarıyla buğday tarlasını 10 tanker suyla suladı. Sulama sonucunda ürününden yüzde elli verim aldı. Suyumuz olsaydı biz de verim alırdık.” Diye konuştu. 
Kösetarla Köy Muhtarı Kadri Tirki de yaptığı açıklamada, “ Tarlaları sulamak için yapılan kanalların bir an önce devreye girmesi için DSİ yetkililerini ziyaret ettik. Biliyorsunuz kanallara su verilmiyor. Bazı eksikliklerin olduğunu söylüyorlar. Biz de bu eksikliklerin bir an önce giderilip kanallara su verilmesini talep ettik.” ifadelerini kullandı.

DSİ DİYARBAKIR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE DE GİDECEĞİZ

Kanallara su verilebilmesi için çabalarını sürdüreceklerini, muhtar arkadaşlarıyla birlikte DSİ Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne de gideceklerini vurgulayan Tirki, “ Anladığımız kadarıyla var olan eksikliklerin giderilmesi bu sezona yetişmeyecek. Zaman alacağını söylüyorlar. Bizim umudumuz seneye bu sıkıntıların giderilmesi. Önümüzdeki sene de aynı mağduriyetleri yaşamak istemiyoruz. Bu yüzden muhtar arkadaşlarla birlikte DSİ Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne gideceğiz. Sorunların giderilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” Dedi. 
50 BİN DÖNÜM ARAZİ HEDER OLDU
Kanallara su vermediğinden ötürü 50 bin dönüm arazinin verimli üründen mahrum kaldığını vurgulayan Tirki, "Kanallara giden F1 ve F2 pompaları çalışmasına rağmen bazı eksikliklerden ötürü suyu bırakamadıklarını söylüyorlar. Eğer kanallara su verseydiler çiftçiler olarak kuraklıktan bu kadar etkilenmezdik. Su verilmediği için mağdur olduk. 50 bin dönüm arazi kanallara su verilmemesinden ötürü kötü ürün verdi.” İfadelerini kullandı.

GEREKİRSE ANKARA’YA KADAR GİDECEĞİZ
Tarım Bakanının bizzat kendilerini ziyaret ettiğini belirten Tirki, bakanın kendilerine yardım sözü verdiğini söyledi. Tirki, “ Ancak daha bir gelişme yaşanmadı. Sorunumuz çözülmedi. Yıllardır bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Kanalların yapıldığı günden beri bu sıkıntı var. Suyumuz hiç bırakılmadı. Geçen gün deneme amaçlı bırakıldı. Ama eksiklikler olduğu için hemen kestiler.” Dedi.  DSİ’nin sorunu sulama birliğine havale etmek istediğini, kendilerinin sulama birliğinin isteyeceği masrafı karşılama imkanından yoksun olduklarını belirten Tirki, gerekirse sorunun çözümü için Ankara’ya kadar gideceklerini söyledi. 
ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *