image

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.851,7 TL, yoksulluk sınırı ise 8.135,9 TL olarak belirlendi.

Yapılan araştırmaya göre, temmuz ayında haziran ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 2,86’lık bir artış yaşandı. Temmuz ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 19,63 artışla salatalık, yüzde 18,33 artışla kuru soğan, yüzde 16,12 artışla kayısı, yüzde 14,72 artışla limon fiyatlarında yaşandı.

Temmuz ayında haziran ayına göre, ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 2,67’lik bir artış gözlendi. Temmuz ayında haziran ayına göre, barınma madde fiyatlarında yüzde 1,05’lik bir artış oldu.

Aydınlanma madde fiyatında ise temmuz ayında haziran ayına göre yüzde 15,01’lik bir artış olarak gözlemlendi.

Covid-19 salgını ile birlikte artan ekonomik kriz ve geçim zorluğu, halkın sıkıntılı günler yaşamasına neden olurken 2021 yılının ocak ayı ile birlikte ağır vergi yükü nedeniyle nefes alamaz duruma gelen vatandaşlar, geçimini sağlayamamanın sıkıntısını çekiyor.

Salgın süreciyle birlikte işsizlikle ve hayat pahalılığının giderek artmasından yakınan halk, artan vergi oranları, faturaların yüksek gelmesi ve gıda ürünleri başta olmak üzere art arda yapılan an zamlardan şikâyetçi oldu.

Hayatın her geçen gün daha da pahalandığını belirten üniversite öğrencisi Berkan İyibükücü, Covid-19 salgının da etkisiyle ekonomi sarsıldığı için alım gücünün büyük oranda düştüğünü söyledi.

“FAKİRLERİN DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR”

Yetkililerin özellikle her gün yapılan zamlara bir an önce çare bulması gerektiğini belirten İyibükücü, “Kesinlikle hayat her geçen gün pahalılaşıyor. Özellikle bu son dönemlerde aşırı fiyat artışları var. 2-3 yıl öncesine göre ürünlerin fiyatı yüzde 100 arttı. Hayat çok zorlaşıyor. Üniversite okuyacağım. Fakat burs almadan okuyamıyorum. Çünkü şehir dışında okumak çok zor oluyor. Durum maalesef gittikçe kötüleşiyor. Fakirlerin durumu daha da kötüleşiyor. Orta halli insanlar bile artık bu dönemde çok zorlanıyor. Bu bile ülkede ne kadar zor durumda kalan insan olduğunu göstergesidir.” dedi.

“HAYAT ŞARTLARI GİTTİKÇE DAHA DA ZORLAŞIYOR”

 

Her geçen gün alım gücünün düştüğünü belirten emekli Tekin Korkmaz, “Özellikle emeklilerin alım gücü daha da düştü. Yetkililere gelince zam var ama emekliye gelince zam yok. Her yeni güne zam ile uyanıyoruz. Sabahleyin kahvaltılık ürünler almaya çıktığımızda 50-60 TL masraf gidiyor. Geçen yıl kolisi 10 lira olan yumurtanın bu sene kolisi 25-30 lira olmuş. Bu zam değil mi? Aldığım emeklilik maaşı ile zor geçiniyorum. Ben kamudan emekliyim ve zor geçiniyorum. Ben zor geçindiğime göre fabrikadan emekli olan kişi hiç geçinemez. Çünkü hayat şartları zor ve hayat şartları gittikçe daha da zorlaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Hayat pahalılığından dolayı çiftçiliği ve hayvan yetiştiriciliğini terk ederek bir fabrikada asgari ücretle çalışmaya başladığını belirten Ali Erdal da, “Şu anda hayat şartları gerçekten çok zorlaştı. Daha önceden çiftçilik yapıyordum. 45-55 liraya aldım gübre şu anda 160 lira olmuş. Ben bununla nasıl üretim yapacağım? Sonra Türkiye'de üretim yok, dışarıdan ürün alınıyor, alım gücü düştü’ deniliyor. Üretim yapsak böyle bir durum olmayacak. Tavuk besliyoruz, tavuk yemi bugün 80 lira olmuş, hayvan yemi 140-150 lira olmuş. Bu yüksek fiyatlarla nasıl çiftçilik, üretim yapacağım? Her şartta alım gücü zorlaşıyor. 25-30 tane hayvan beslerken şu an hiç beslemiyorum. Çünkü hepsini sattım. Tavuk besliyordum, tavukları bile sattım. Şu an asgari ücretle fabrikada çalışıyorum.” şeklinde konuştu. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *