image

Bölgede yaşanan olaylar sonrası, çukur siyaseti sonrası ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşayan Batman ve Bölge esnafı tam toparlanma aşamasındayken salgın süreciyle karşılaştı. Salgından ötürü iki yıla yakındır iş yapamaz durumda olan esnaf çöküşün eşiğine geldi. Yüzlerce esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Yüzlerce esnaf da kepenk kapatmamak için direniyor.

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan Batman ve bölge esnafı kiralarını ödeyemeyecek durumdayken, mülkiyet sahiplerinin kira konusunda toleranslı davranmaması tepki çekiyor.

Bu konuda mülkiyet sahiplerine Gazetemiz Batman Rehber yoluyla seslenen HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, zor durumdaki esnafa yardımcı olmalarını istedi. Çetiz, mülkiyet sahiplerine, “ Esnafa bir darbe de siz vurmayın” diye çağrıda bulundu.

Pandemiden dolayı iki yıldır bölge esnafının çok zor günler geçirdiğini belirten Çetiz, “ Kiralar fahiş boyutlarda. Esnaf kiralarla uğraşmaktan iş yapamıyor. Bununla ilgili iş yeri mülkiyet sahiplerine sesleniyorum. Esnaflarımıza sahip çıkalım. Esnaf kepenk kapatırsa eğer bu hepimiz için felaket olur. Mülkiyet sahipleri birkaç kuruş daha fazla almanın hesabını yaparken, esnafın kepek kapatmasına sebep oluyorlar. Böyle bir durumda hem esnaf hem vatandaş kaybeder. Bu konuda vicdanlı olmak gerekiyor. Bu süreci beraber dayanışma içerisine girerek atlatabiliriz. Mülk sahiplerinin kira indirimine gitmeleri gerekir. Esnafa sahip çıkalım.” İfadelerini kullandı.

Kendisinin de mülkiyet sahibi olduğunu vurgulayan Çetiz, “Mülkiyet sahibi olarak kira yükseltmedim aksine kiranın bir kısmını almadım. Öneri olarak mülkiyet sahibi arkadaşlarımıza, kira indirimine gitmelerini tavsiye ediyorum.” Dedi.

BATMAN İKİNCİ BİR KAPANMAYI KALDIRAMAZ

Aşı konusuna da değinen Çetiz, “Batman ikinci bir kapanmayı kaldıramaz. Genelde bütün Türkiye özelde ise Batman’daki vatandaşlarımızdan ricamız; kırmızı kategoriden mavi kategoriye geçebilmek için hep beraber duyarlı olup, el ele verip aşılarımızı olalım. Şuanda hem ölüm hem vaka sayılarında ciddi bir artış söz konusu… Batman’da çok değerli insanları kaybettik. Türkiye’de birinci sıralardayız. Hem kendimizi hem de çevremizi korumamız lazım. Bir an önce devletin bize sunduğu bu imkânları değerlendirelim. Aşı sürecini geciktirmeyelim. Hijyen, maske ve mesafeye dikkat edelim. Bu süreci hep beraber atlatabilmek için dua ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu zorlu günleri atlatırız.” Diye konuştu.

GÜNEYDOĞU BÖLGESİNE DESTEK VE TEŞVİK OLMALI

Hükümete de seslenen Çetiz, “Bölgemiz uzun süredir ekonomik sıkıntı içerisinde. Devletin özellikle pozitif ayrımcılık yapacağız demesini tekrar hatırlatıyoruz. Bir an önce esnafa pozitif ayrımcılık olmalıdır. Kapanan bir iş yeri Batman için büyük kayıptır. Ekonomik sıkıntılar da sosyal barışa tehdittir. Doğu ve Güneydoğu bölgesine destek ve teşvik olmalı. Esnafın ayakta kalması için biraz gayret etmesi lazım.” İfadelerini kullandı. ŞEVKİ ASLAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *