image

"TAMAMEN SİVİL VE ADİL BİR ANAYASA YAPILMALI"

Yeni anayasa çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, "Biz on yıldır diyoruz ki mutlaka yeni, tamamen sivil ve adil bir anayasa yapılmalıdır. Bu Türkiye’nin ihtiyacıdır. Yakın geçmişte Cumhurbaşkanı’nın bir açıklaması oldu, yeni bir anayasa için 'Artık bunun zamanı geldi' dedi. 'Nasılsa Cumhurbaşkanı, yeni bir anayasa yapılması gerektiğini dillendirdi; artık bu iş olur, kendi mecrasında yürür' diye rehavete kapılırsak bu iş olmayabilir. Bu yüzden tabandan bir talebin yükselmesi lazım." ifadelerine yer verdi.

"YENİ ANAYASA İLE İLGİLİ EN YOĞUN ÇABAYI SARF EDEN PARTİYİZ"

Yapıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: İslami hassasiyeti olan, bu meseleyi kendine dert edinen insanların nasıl bir anayasa istedikleri konusunda biraz ses çıkarması gerekir. Biraz talepkâr olması gerekir. Bu iş sadece Ankara’ya bırakılsa, iktidarıyla, muhalefetiyle sadece siyasi partilere bırakılsa çok uzun sürer. 10 yılı aşkın bir süredir neredeyse bütün siyasi partiler yeni bir anayasa olması gerektiği konusunda ittifak ettikleri halde yeni bir anayasa yapamıyorlar. Çünkü anlaşamıyorlar. Çünkü her birisinin talepleri farklıdır. Arada bir gündeme geliyor, bir müddet sıcaklığını koruyor sonra rafa kalkıyor. Yeni anayasa ile ilgili ‘talep oluşturma gezisi’ olarak isimlendirdiğimiz istişare ziyaretlerini çok yaptık. Yeni anayasa ile ilgili siyasi partileri, sivil toplumu ziyaret ve basında gündem etme anlamında en yoğun çabayı sarf eden bir parti olduk.”

"YENİ ANAYASA TOPLUMSAL BİR MUTABAKAT METNİ OLMALI"

Yapıcıoğlu, "Yeni bir anayasa eğer toplumsal bir mutabakat metni olacak ise bunun toplumun farklı kesimleri tarafından tartışılması gerekir. Fakat görünen o ki her parti veya bazen birkaç parti bir araya gelerek kendilerine göre ‘Anayasanın nasıl değişmesi gerekir?’ konusunda bir fikir, bir metin ortaya koydular ama o metin henüz kamuoyuna da yansımış değil. Dolayısıyla biz şu anda ne muhalefetin ne de iktidarın nasıl bir anayasa istediğini, anayasada nasıl bir değişiklik ön gördüklerini tam olarak bilmiyoruz. Bu defa anayasa değiştirilirse, sivil bir anayasa yapılırsa ve bu anayasada İslami hassasiyete sahip insanların talepleri, beklentileri karşılanmazsa çok uzun yıllar yeni bir anayasayı biz unutalım. Çünkü bunu talep ettiğimizde muhtemeldir ki bize şöyle diyecekler; ‘Yeni anayasa yapıldığında siz neredeydiniz?’ Ya da 'Biz anayasayı daha yeni değiştirdik kardeşim, bu anayasa bir yönetmenlik değil ki 3-5 yılda bir değiştirelim.’ Böyle bir şey ile karşılayacağız." şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *