image


Salgın sebebiyle yaşanan işsizlikten dolayı mecburen samantozu ve yakıcı sıcaklığın verdiği zorluklarla çalışan işçiler, kazançlarının azolduğundan yakınarak emeklerinin karşılığını alamadıklarını vurguladılar.

Önceki yıla göre işlerde durgunluk olduğunu söyleyen SalihPolat, sarf ettikleri eforun karşılığını alamamaktan dert yanarak "Çokyoruluyoruz, güneşin altında çalışıyoruz ve bu emeğimizin karşılığınıalamıyoruz. Çünkü girdi fiyatlar çok pahalıya mal oluyor. Geçen sene bir kilosamanı 850 kuruşa alıyorken bu yıl bir lira 50 kuruşa alıyoruz. Her şey 2 katıpahalanmış. Makinama aldığım yağ fiyatı tenekesi 170 liradan 500 liraya çıkmışdurumda. Benim makinamda 350 litre yağ alıyor. İşimiz zor, kazancımız az."ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde artış gösteren işsizlik nedeniyle mecburenyevmiye usulü saman işçiliği yaptığını söyleyen üniversite öğrencisi Ozan Sarı"Ben İngilizce çevirmenliği okumama rağmen salgın sürecinin de getirdiğidezavantaj durumdan ötürü mecburen geçimimi sağlamak için bu tür işlerdeçalışmak zorundayım. Sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışıyor ve bazıgünler eve gitmeyip kırlarda sabahlıyorum." dedi.

"ÇOK ZAHMETLİ BİR İŞİMİZ VAR, HERKES BU İŞİYAPAMAZ"

Yaptıkları işin zorlu şartlarından söz eden İbrahim Sarı"Toz ve duman ile birlikte yaz sıcağının altında çalışıyoruz. Bir memurgelip bizim yaptığımız işi yapamaz. Yevmiyemiz az, giderlerimiz çoktur. Samanpahalı olduğu için satamıyoruz da. Tüm bunlara rağmen mecburen çalışmakzorundayız. Devlet memura yaptığı yardımı bize yapmıyor. Devlet bizlere deyardımcı olsun." şeklinde konuştu.

Yaptıkları işin yaz mevsiminde yapılması gerektiği içinbunaltıcı sıcağa maruz kaldıklarını belirten Yakup Polat ise "Bu sıcaktaçalışmak zorundayız. Çok zahmetli bir işimiz var, herkes bu işi yapamaz. İşolanakları kısıtlı olduğu için elimizdeki bu imkanları tüm zorluklara rağmendeğerlendiriyoruz. Teknolojinin getirdiği kolaylıklardan faydalanıyoruz. 5 kişibir makinanın başında çalışıyoruz. Mevsim yaz olduğu için ister istemezsıcaktan etkileniyoruz." diye belirtti. ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *