image


Batman’da son 2 yılda kira ve konut fiyatları neredeyseyüzde 200 oranında arttı. Sektör temsilcileri fiyatlardaki artışı konutihtiyacının karşılanamamasına bağlarken, bu durum ise halkı büyük bir endişeyesevk ediyor.

Ev sahiplerinin kiralara fahiş oranda yaptığı artış halkıntepkisine neden olurken, kira artışlarının bir türlü önlenememesi iseberaberinde ciddi mağduriyetler getiriyor.

Konuya ilişkin konuşan Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun,kira fiyatlarındaki artışın ciddi sıkıntılara sebebiyet verdiğini söyledi.

Batman’da kira fiyatlarındaki artışın yeterli konutihtiyacının karşılanamamasından kaynaklandığını belirten Tosun, halkın bunedenle ciddi anlamda mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

Halkın konut ihtiyacının giderilip refah seviyesininartırılması gerektiğini vurgulayan Tosun, bu konuda hükümete büyük görevlerindüştüğünü kaydetti.

“KİRA VE KONUT FİYATI YÜZDE 200 ORANINDA ARTTI”

Kentte son zamanlarda kira ve konut artışının yaklaşık yüzde200 oranında arttığına dikkat çeken Tosun, “İnsanların yaşam giderlerinden enönemlisi olan barınma sorunu maalesef çok fahiş rakamlara çıkmış durumda.Özellikle son 2 yıldır kira ve konut fiyatları neredeyse yüzde 200 oranındayükselmiş durumda. Bu konuda vatandaşlar çok ciddi mağdur olmaktalar. Kirabedellerinin çok yüksek oranda olması özellikle dar gelirli aileler açısındançok ciddi sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Bu sorunun ivedilikle çözümekavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

“İNSANLAR BARINMA İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN YAŞAMKALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Kira ve konut fiyatlarındaki artışın kendilerini de olumsuzyönde etkilediğini belirten Tosun, şöyle devam etti: “Emlakçılar bu durumkarşısında iş yapamaz hale geldiler. Örnek olarak bir evde 500 veya 700 lirayaoturan kiracının karşısında boşalan daireye ev sahibi bin 500 liraya kiracıbulabiliyor. Bunun nedeni de Batman’da yeterli konut ihtiyacının olmayışıdır.Kiracı da dışarda kalmamak için barınma ihtiyacını karşılamak zorunda kalmaktadır.Dolayısıyla kiracı kendini riske atarak ve evinin diğer ihtiyaçlarından kısarakbarınma ihtiyacını karşılamak zorunda kalıyor. Bu durum çok ciddi mağduriyetleroluşturuyor ve insanların yaşam kalitesini de çok düşürüyor.”

“HALKIN KONUT İHTİYACI GİDERİLMELİ”

Ülke yöneticilerinin ana sorununun vatandaşlarının yaşamkoşullarını ve refahını iyileştirmek olması gerektiğini söyleyen Tosun,“Yöneticiler bu duruma el atıp vatandaşın konut ihtiyaçlarını karşılamasıgerekiyor. Ülke idarecileri bu konuda yeni projeler üretmelidir. YöneticilerTOKİ veyahut belediyeleri de işin içine katarak kent merkezindeki konutihtiyacını karşılayacak adımlar atmalıdır. Bu olursa kiralar bir dengede olurve vatandaşlar bir nebze de olsa rahatlar. Devletin sosyal sorumluluk adına halkınkonut ihtiyacına el atması ve ciddi konutlar yapması gerektiğini düşünüyorum.”diye konuştu.

“ASGARİ ÜCRETLİLERİN BİRAZ KONFORLU BİR EVDE OTURABİLMESİMÜMKÜN DEĞİL”

Konuşmasında Batman’daki kira fiyatlarına da değinen Tosun,şunları kaydetti: “Geçen sene bin lira olan bir ev kirası şu anda 2 bin 500lirayı bulmuş durumda. Özellikle yaşam koşullarının daha iyi olduğu merkezimahalleler olan Gültepe, Tılmerç ve Fatih Mahalleleri gibi yerlerde bin lirayakiralık ev bulmak mümkün değil. Yani kiralar bin liradan 2 bin 500 liraya kadarbir artış var. TÜİK’in yoksulluk sınırına baktığımızda 4 kişilik bir aile için9 bin lira rakamı konuşuluyor. Türkiye’deki asgari ücret ise 2 bin 800 liracivarında. Düşünün asgari ücretli birisinin biraz konforlu bir evde oturabilmesimümkün mü? Maalesef acınacak bir durum.”

“YAPILANLAR DERDE DERMAN OLMUYOR”

Konuşmasına devam eden Tosun, “Avrupa’da sosyal devletgereği devlet, vatandaşına cüzi miktarda konut sunuyor. Kira yükünden kurtulanvatandaş diğer yaşam alanlarına daha rahat eğilir ve kendi yaşam koşullarınıiyileştirme heyecanı duyar. Devlet halkına bir şey yapmadı diyemez amayapılanlar maalesef derde derman olmuyor. Devlet konut yapma oranlarınıyükseltip halka arz etmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *