image


Birçok kuraklığı birlikte yaşadıklarını belirten Gün, “ Bu yıl geçen yıllara oranla, hatta son 50 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Bu yıl meteorolojik, hidrolojik ve tarımsal kuraklık etkili. Özellikle etkili olan kuraklık, meteorolojik kuraklıktır. Barajlarımızda ve göletlerimizde su azlığından dolayı ve yağmur yağmamasından dolayı hidrolojik kuraklık hala devam etmektedir. Tarımsal kuraklığı da halen yaşıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Batman’ın bu yıl yüzde 60 civarında kuraklık yaşadığını vurgulayan Gün, “İl olarak kuru tarım yapan bir iliz. Eğer mart ayından sonra yağış olsaydı belki de bu kadar ciddi bir kuraklık yaşamayacaktık. Aldığımız son veriler rapor haline getirilerek bakanlığımıza sunuldu. Batmanda, bütün ilçelerle beraber %60 kuraklık etkisi görüldü. Bakanlığımızın bu konu hakkında çalışmaları devam ediyor. Daha önceden cumhurbaşkanlığının dönüm başına 100-150 liralık destek planladıklarını belirtiler.” Dedi.

Kuraklığın önümüzdeki yıllarda da devam edebileceğini söyleyen Gün, “Önümüzdeki yıllarda da bu kuraklık devam edebilir. Bunun için tedbirler almalıyız. Amacımız yer altı sularından daha fazla faydalanmaktır. Mevcut sularımızı daha tasarruflu kullanma, bakanlığımızın da desteklediği; çiftçilerimizin modern, basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi de çok önemlidir.” Açıklamasında bulundu.

Bilinçli sulama konusunda çiftçileri eğiteceklerini belirten Gün, “Çiftçilerimizin su kullanımlarına yönelik, özellikle mısır ekimi yapan ve vahşi sulama olarak tabir ettiğimiz sulama sistemlerinin önüne geçilebilmesi için eğitimler düzenleyeceğiz. Vatandaşlarımıza ve çiftçilerimize, bu doğal kaynakların sadece bize ait olmadığını gelecek, nesillerinde kullanacağını göz önünde bulundurmamız gerektiğini aktaracağız. Geçen hafta hayvancılık ve tarım ile ilgili sektörlerle ilgili toplantı yapıldı. Batmanda 1. sınıf arazilerimiz mevcut. Mısır ekiminin piyasada fiyatının iyi olması hem de yem sanayi ve tavukçuluğun gelişmesiyle beraber çok kullanılan bir ürün. Çiftçilerimiz genellikle bu ürüne rağbet etmekte. “ ifadelerini kullandı.

Mısır ekiminin toprağı yorduğunu söyleyen Gün, çiftçileri pamuk ekmeye çağırdı. Gün, “3 yıl üst üste ekilmesinde dolayı teknik olarak toprağın yoğrulmasına, veriminin azalmasına, tuz miktarının artmasına ve toprağın çoraklaşmasına neden olmaktadır. Devletimiz tedbir olarak 3 yıl üst üste aynı ürünü ekenlere destek vermeyeceğini açıkladı. Batman’da mısır ekimi çok fazla… Topraklarımızın heba olmaması için buna alternatif ürünlerin yetiştirilmesi daha faydalı olacak. Dışardan en fazla ithal ettiğimiz ürünlerin başında olan pamuğun, daha önce ilimizde yaygın olarak ekilen pamuğun tekrar ekilmesi ve mısırdan ziyade, pamuğunda öne çıkması önemlidir.” Dedi. ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *