image


 Fotoğraf sanatı ile ülkenintarihi, doğal, kültürel ve sosyal zenginliklerinin belgelenmesinin önemininarttığı günümüzde Fotoğraf sanatının genç kuşaklara aşılanmasının gerekliliğinedikkat çeken Batmanlı fotoğraf sanatçısı Orhan KARTAL,  çekimlersırasında duygusal hikâyesi olan kareleri okuyucularla paylaştı. 

KARTAL “Bana göre hikâyesi olanher fotoğraf şanslı bir fotoğraftır. Çektiğiniz fotoğrafa baktığınızda kimseyigötüremezseniz bile, en azından sizi o ana, o anı yaşar gibigötürmeli.  Bazı fotoğrafçı arkadaşlar, tamamen günbatımı fotoğrafınaveya manzara fotoğrafına odaklanıp bu alanda müthiş estetik fotoğraflarçıkarabiliyorlar. Bazı arkadaşlar, sokakta yürürken hikâye yakalamayı çokseviyor ve bunun üzerine tarzı oturuyor, bu alanda çok iyi ürünler veriyorlar.“Her fotoğrafın bir hikâyesi olmalı.” fikri, aniden ortaya çıkan bir olgudur.Bazen fotoğraf kendisi anlatabilir bu hikâyeyi -ki, doğru olan budur- bazen desen altına bir cümleyle o fotoğrafın hikâyesini desteklersin, anlatırsın.”Dedi. 

DOĞUM SIRASINDA ANNELERİ ÖLENKUZU VE ÇOCUK 

Çektiği fotoğraflarınhikâyelerini paylaşan Kartal, “Doğum sırasında ölen koyunun yavrusu,kendilerini hayata döndüren kadının bir an olsun peşinden ayrılmıyor.Kuzularına adeta bir bebeğe bakar gibi bakan ve ineklerinden sağdığı sütlebesleyen kadın kuzulara şampuanla banyo yaptırıp uyutuyor.” Dedi.

Kartal şu ifadeleri kullandı: “Fotoğraftakiikinci hikâye ise ise fotoğrafı daha da değerli kılıyor. Aynı kare içinde olanve kuzuya verilen sütten payını alan  küçük çocuk ise annesi doğumsırasında vefat etmiş. Yani hem kuzunun hemde çocuğun anneleri doğum sırasındaölmüş. Kaderleri acı ve aynı kaderi paylaşıyorlar.”

YAŞAM VE ÖLÜM SAVAŞI 

Başka bir fotoğrafının hikâyesinipaylaşan kartal, “Van’ın Erciş ilçesinde bulunan inci kefallerinin üremedöneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara yumurtalarını bırakmakiçin tatlı sulara akın eden, önüne çıkan engelleri adeta uçarak aşamayaçalışan inci kefallerinin zorlu yolculuğu sırasında martılarında nasiplenmesive geçişlerine engel olması her iki hayvanın yaşam mücadelesinin serüveni hikâyeyidaha da anlamlı kılmaktadır.” Dedi. M. EMİN URAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *